Русија

Путин са мајкама руских војника: Они су сви хероји (ВИДЕО)

Сусрет председника са мајкама руских војника организован је непосредно пред 26. новембар када се у Русији слави Дан мајки
Путин са мајкама руских војника: Они су сви хероји (ВИДЕО)© Tanjug/Alexander Shcherbak, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Руски председник Владимир Путин разговарао је данас са мајкама руских војника који су ангажовани у Украјини, преносе медији. 

Председник је истакао да је врло битно да се не верује информацијама са интернета, јер је то нова платформа за рат, а информације се ту могу посматрати као својеврсно оружје одређених страна, које је, како је оценио, врло ефикасно. 

Лидер Русије је додао да је у редовном контакту са учесницима специјалне војне операције путем телефона, да их све сматра херојима и да ће држава урадити све како би мало олакшала бол породица који су изгубили своје вољене на фронту. 

Руски председник рекао је да он и цело руководство Русије деле бол мајки које су изгубиле синове током специјалне војне операције.

"Ја лично и цело руководство земље, делимо вашу бол. Разумемо да ништа не може да замени сина, губитак детета. Учинићемо све да осетите нашу подршку и ослонац", нагласио је он.

Руски председник је изјавио да Русија није само територија, то су људи и њихова традиција, култура и историја која се преноси с генерације на генерацију.

"Русија није само територија. То су, пре свега, људи. Њихова традиција, њихова култура, њихова историја која се преноси са генерације на генерацију и коју сви ми упијамо са мајчиним млеком", рекао је Путин на састанку са мајкама војника.

Путин је истакао да је мајчинско васпитање деце је главна основа и темељ постојања Русије

"Желим да кажем да је најважнији ослонац ваш положај и како сте, нећу се плашити великих речи, како сте живеле до сада, и како сте васпитавале своју децу. Ово је главна основа и темељ постојање Русије", рекао је Путин на састанку са мајкама војника.

"Не говорим само о вама, о присутнима, него уопште о мајкама, о нашим мајкама. То је главни темељ на коме стоји наша држава. То је цела наша историја, наша култура, наша традиција, то је поверење у будућност земље, поверење у наше победе у најширем смислу те речи, не само у оквиру специјалне војне операције", рекао је председник.

Према речима председника, поновно уједињење Донбаса са Русијом требало је да се деси раније.

"Можда не би било толико губитака међу цивилима, не би било толико мртве деце", додао је председник.

Он је напоменуо да "2014. Москва још увек није у потпуности осетила неопходно расположење становника Донбаса, јер је тада било немогуће у потпуности разумети догађаје који се дешавају у региону".

"Полазили смо од чињенице да је могуће да се договоримо да Луганск и Доњецк, у оквиру Минских споразума, за које вероватно знате, ипак буду уједињени са Украјином. Искрено смо ишли ка томе", истакао је Путин.

У септембру одржани су референдуми у ДНР, ЛНР, Херсонској и Запорошкој области, на којима је вечина гласала за присаједињење Русији. Председник Владимир Путин и шефови региона су 30. септембра потписали споразуме о пријему нових територија у састав земље, а потом су их ратификовали Државна дума и Савет Федерације.

Путин је истакао да се "Украјинци користе као топовско месо и да се Руси не боре са њима, већ са онима који их снабдевају и плаћају".

"Украјинце користе као топовско месо и убијају их пред стројем оних који се не понашају како треба. То је потврда неонацистичког режима. Тамо се губици уопште не разматрају. А оне који се, према њиховој процени, не понашају 'како треба', стрељају пред свима", рекао је Путин.

Путин је разговарао како са онима чији су синови редовни припадници снага Русије, тако и са мајкама чији су синови били недавно мобилисани или се налазе међу добровољцима и уговорцима на фронту, објаснио је Песков раније. О томе да има намеру да разговара са њима, Путин је најавио још почетком октобра.

Нико осим војника на фронту не зна каква је тамо заправо ситуација, колико је то све тешко, истакао је. Међутим, како каже, када је имао прилику да разговара са некима од њих био је позитивно изненађен њиховим односом према целој ситуацији и расположењем.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков јутрос је такође рекао да руски председник Владимир Путин данас неће разговарати са војницима. 

"За сада неће бити разговора. Јавићемо ако се нешто промени", поручују из Москве.

Сусрет председника са мајкама руских војника организован је непосредно пред 26. новембар када се у Русији слави Дан мајки. Због тога, како каже руски председник, све мајке, које су послале синове на фронт, повезују овај дан са осећањима бриге и тескобе.

"Не усуђујем се да кажем било шта формално, било какве стандардне ствари у вези са давањем саучешћа. Али желим да знате да и ја лично, као и читаво руководство земље, делимо са вама ову бол", нагласио је.

Лидер је обратио пажњу и на велики допринос ових жена и породица томе што су њихови синови одабрали херојски пут - пут који је био усмерен на заштиту отаџбине и народа. 

За крај, Путин је обећао да ће се постарати да све што је било речено током данашњег састанка заиста и заживи и спроведе се у дело.

Портпарол Кремља раније током дана демантовао је наводе неких медија да ће председник Русије објавити поновну мобилизацију током наредног обраћања Савезној скупштини, откриле су "РИА Новости". 

За сада се не зна када ће обраћање бити одржано, додао је и рекао да ће медији бити обавештени о свему када се сазна више детаља. 

Према ранијим изјавама из Кремља обраћање би требало да се деси до краја године. Бизнис портал РБК пренео је информацију да је, према његовим изворима, администрација Путина већ почела са припремама за догађај.

image