Историјска победа Путина: Освојио 87% гласова, излазност никад већа; Стижу честитке из света

У Русији су завршени председнички избори и пребројани су сви гласови

На основу 100 одсто пребројаних гласова на председничким изборима у Русији, Владимир Путин освојио је 87,28 одсто, лидер десничарске Либерално-демократске партије (ЛДПР) Леонид Слуцки 3,20 одсто, лидер комуниста Николај Харитонов 4,31 одсто, а Владислав Даванков који представља либерално-центристичку партију "Нови људи" 3,85 одсто.

Руском председнику стижу честитке из целог света. Међу првима убедљиву победу Путину честитао је председник Републике Српске Милорад Додик, који је поручио да је пети мандат на челу Руске Федерације, освојен убедљивом победом на председничким изборима, потврда да председник Владимир Путин има огромно поверење руског народа и да земљу води у правом смеру.

У првом обраћању након победе, Путин је рекао да је извор снаге у земљи руски народ, а висок одзив на изборима повезао са драматичношћу ситуације и чињеницом да Русија брани свој развој са оружјем у руци.

"Када смо били заједно, нико у историји није успео да нас застраши и никада неће. У данашњим условима рад на изборима у Русији није само рутински посао. Овај посао укључује ризик по живот. Погледајте само како се ради на новим територијама. Али то су људи далеко од војних занимања. Они се ничега не боје, раде, испуњавајући своју дужност према отаџбини", јасно је поручио Путин.

И западни медији пренели су вест о Путиновој победи, па британски лист "Фајненшл тајмс" пише да је Путин овом победом најдуже на власти још од времена Јосифа Стаљина упркос покушајима Запада да уведе жестоке економске санкције против Москве због напада на Украјину.

Амерички "Њујорк тајмс", са друге стране, наводи да опозиција у Русији није остварила никакав успех.

Шпански "Мундо" наводи да ће Путин, након што му се заврши и овај шестогодишњи мандат, бити лидер Русије који је најдуже на власти за последња два века.

Британски "Гардијан" пише да је Путин победио на изборима са огромним бројем гласова, али и да је такав резултат био неизбежан.

Шпански "Паис" наводи да резултати избора показују да је Путин однео "громогласну победу" што је посебно важно имајући у виду да је излазност била поприлично висока.

18. мар 2024 • 19:32

Ердоган честитао Путину на убедљивој победи

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган честитао је руском председнику Владимиру Путину на убедљивој победи на изборима.

Како је саопштено из Кремља, Ердоган је свом руском колеги "пожелео нови успех у државним активностима на корист народа Русије".

Путин је, са друге стране, честитао Ердогану и свим муслиманима свети месец Рамазан.

Лавров са званичницима Кине и ШОС-а о ситуацији у Украјини

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров, генерални секретар Шангајске организације за сарадњу (ШОС) Џанг Минг и специјални представник Владе Кине за питања Евроазије Ли Хуеј размотрили су, на састанку у Москви, ситуацију око кризе у Украјини и начине за њено решавање.

Опширније читајте ОВДЕ

Председник Уједињених Арапских Емирата честитао Путину

Председник Уједињених Арапских Емирата Мохамед бин Зајед Ал Нахјан и други политичари те земље упутили су Владимиру Путину телеграме честитке поводом поновног избора за председника Русије, пренео је ВАМ.

"Његово височанство председник УАЕ шеик Мохамед бин Зајед Ал Нахјан упутио је честитку Владимиру Путину поводом његовог поновног избора за председника Руске Федерације", наводи се у саопштењу агенције.

Катарски емир честитао Путину победу на председничким изборима

Катарски емир Тамим бин Хамад Ал Тани честитао је данас Владимиру Путину поновни избор за председника Русије, изразивши наду за даљи развој односа, објавио је емиров кабинет на свом сајту.

"Његово височанство емир Тамим бин Хамад Ал Тани упутио је телеграм-честитку председнику Руске Федерације Владимиру Путину поводом његове победе на председничким изборима и реизбора на нови мандат, пожелевши му успех, а двема земљама даљи развој односа и раст", ​​наводи се у честитки.

Председник Алжира честитао Путину победу на изборима

Председник Алжира Абделмаџид Тебуне честитао је Владимиру Путину поновни избор за председника Руске Федерације, саопштио је кабинет алжирског лидера.

"Председник Републике Абделмаџид Тебун честита свом колеги господину Владимиру Путину поводом његовог поновног избора за председника Руске Федерације", наводи се у саопштењу кабинета.

Пакистански премијер Шехбаз Шариф честитао Путину

Премијер Пакистана Шехбаз Шариф честитао је Владимиру Путину поновни избор за председника Русије

"Честитам Његовој Екселенцији Владимиру Путину, председнику Руске Федерације, на његовом поновном избору", написао је Шариф на Иксу.

Председник Сирије честитао Путину: Желим вам успех у испуњавању дужности и задатака

Сиријски председник Башар ел Асад честитао је Владимиру Путину реизбор за председника Русије и пожелео му успех у испуњавању дужности и задатака, саопштила је канцеларија сиријског лидера.

"Честитам вам на поновном избору већином гласова на место председника Руске Федерације", наводи се у честитки, коју је објавио Асадов кабинет на Телеграму.

Асад је Путину пожелео срећу и успех у испуњавању дужности и задатака и даљи просперитет односа између Сирије и Русије.

Честитке из Кубе: Поуздан пример признања руског народа његовом руководству

Кубански председник Мигел Дијаз-Канел честитао је победу Владимиру Путину и навео да његов реизбор представља "поуздан пример признања руског народа његовом руководству".

"Наставићемо да јачамо везе између Кубе и Русије, у свим секторима који су за добробит нашег народа", написао је лидер Кубе на Иксу.

Честиткама се придружио и шеф кубанске дипломатије Бруно Родригез Париља, који је навео да је поновни избор Путина за председника Русије, доказ да су Руси "признали његово вођство земљом".

"Наше искрене честитке поводом реизбора за председника Владимира Путина. То је убедљив доказ признања руског народа руског руководства у земљи. Наставићемо да јачамо везе између Кубе и Русије у областима које су у складу са интересима наших народа", написао је Родригез на Иксу.

Моди честитао Путину: Радујем се јачању стратешког партнерства између наших земаља

Индијски премијер Нарендра Моди честитао је Владимиру Путину поновни избор за председника Русије.

"Најтоплије честитке Његовој Екселенцији господину Владимиру Путину на поновном избору за председника Руске Федерације. Радујемо се заједничком раду на даљем јачању посебног и привилегованог стратешког партнерства између Индије и Русије у годинама које долазе", написао је премијер Индије на Иксу.

Кадиров о Путиновој победи: Победио је најмудрији и најдалековидији политичар нашег времена

И лидер Чеченије Рамзан Кадиров честитао је Владимиру Путину убедљиву победу на председничким изборима Руске Федерације, назвавши га најмудријим и најдалековидијим политичарем нашег времена.

"Многонационални народ наше отаџбине је на председничким изборима Руске Федерације направио једини исправан и најдостојнији избор кандидатуре за место шефа наше државе. На основу резултата пребројавања свих гласова, најмудрији и најдалековидији политичар нашег времена, Владимир Владимирович Путин, изабран је на ту функцију", написао је Кадиров на Телеграму.

Кадиров је нагласио да ће Чеченија наставити да "потпуно подржава курс националног лидера", без обзира на цену.

Он је нагласио да су становници Чеченске Републике, као и увек, дали Путину апсолутну већину гласова, а то значи да "сваки грађанин Русије може бити уверен у срећну и просперитетну будућност моћне и просперитетне суверене државе".

"Као његови верни пешаци, спремни смо да извршимо његова наређења без обзира на сложеност и, ако је потребно, да се жртвујемо зарад суверенитета и благостања наше државе. Још једном искрено честитам Владимиру Путину победу на председничким изборима Руске Федерације", истакао је.

Ким Џонг Ун не крије задовољство Путиновом победом: Русија показала вољу да створи моћну земљу

Резултати председничких избора у Руској Федерацији показали су јединство руског народа око лика Владимира Путина и његове воље да изгради моћну земљу, наводи се у честитки лидера Северне Кореје Ким Џонг Уна руском председнику на Телеграму.

"На актуелним председничким изборима, народ Русије, окупљајући се око вас, показао је патриотизам и ојачао друштвено-политичку стабилност, показујући свима своју чврсту вољу да изграде јаку Русију", наводи се.

Лидер Северне Кореје је истакао да је веома задовољан вестима о Путиновом реизбору за председника и да му упућује "најискреније и најтоплије честитке и другарске поздраве".

Председник Палестине честитао Путину победу: Поносан што имамо пријатељске односе

Палестински председник Махмуд Абас честитао је руском колеги Владимиру Путину победу на председничким изборима одржаним, преноси агенција ВАФА.

"Председник Палестине Махмуд Абас честитао је Владимиру Путину поновни избор за председника Руске Федерације и пожелео му успех у испуњавању обавеза, као и у постизању циљева са којима се сада суочава руски народ", наводи се у честитки. 

Абас је такође истакао да је "поносан што Палестина и Руска Федерација имају пријатељске односе" и изразио дубоку захвалност Москви "на подршци правима палестинског народа". 

Зоран Пашалић из Москве: Српски народ је добар пријатељ Русије

Становништво Србије је добар пријатељ Русији, а Срби увек знају ко им је прави пријатељ, поручио је члан управе Европског института омбудсмана, бранилац грађана Републике Србије Зоран Пашалић приликом посете Јавном штабу за праћење руских председничких избора у Москви, преносе "РИА Новости".

Сам Зоран је, како је то рекао његов преводилац, поред српског народа и политичких институција, добар пријатељ Руске Федерације. "Увек знамо ко нам је прави пријатељ, мада можда не причамо увек о томе, али у то увек имамо на уму", рекао је Пашалић.

Србија би била захвална Русији на помоћи у увођењу електронског управљања документима у земљи, додао је Зоран Пашалић, преноси ТАСС.

"Тренутно се у Србији разматра увођење електронског управљања документима, у којем ће свако моћи да се региструје и прима документа где год му одговара. Мислим да смо спремни да уведемо такав систем. Били бисмо захвални на помоћи наших пријатеља из Русије у том процесу", рекао је Пашалић.

Путину су честитали лидери чланица ЗНД

Лидери земаља Заједнице независних држава срдачно су честитали Владимиру Путину убедљиву победу на руским председничким изборима, пренео је Кремљ.

Путин је имао телефонске разговоре са лидерима Азербејџана, Белорусије, Казахстана, Киргистана, Таџикистана и Узбекистана.

Пријатељске земље су истакле важност велике подршке руских грађана Путиновом курсу у унутрашњој и спољној политици и високо оценили до рекордну излазност бирача.

Путину су пожелели даљи успех у руковођењу државом.

Честитке из Кувајта

Кувајтски емир Мешал ал Ахмад ал Сабах први је међу лидерима заливских земаља честитао Владимиру Путину реизбор на председничким изборима, пожелевши руском лидеру успех и просперитет, пренела је кувајтска државна агенција КУНА.

"Мешал ал Ахмад ал Сабах је упутио телеграм са честиткама председнику пријатељске Русије Владимиру Путину", наводи се у публикацији.

Председник Ирана честитао Путину на победи

Председник Исламске Републике Иран Ебрахим Раиси упутио је поруку у којој је искрено честитао Владимиру Путину на убедљивој победи, саопштила је амбасада Ирана у Русији.

Честитке из Казахстана

Председник Републике Казахстан Касим Жомарт Токајев честитао је Путину победу на руским председничким изборима, преноси прес-служба лидера Казахстана.

Рекордан број гласова за Путина

За Путина је гласао рекордан број бирача, напоменула је Ела Памфилова.

"Године 2018. је за Путина гласало 56.426.399. бирача а сада скоро 76 милиона", прецизирала је Памфилова.

Рекордан број хакерских напада – 150 пута више него раније

Главна разлика између ових избора и претходних избора су сајбер напади без преседана, којих је било 150 пута више него раније, рекла је председница Централне изборне комисије на брифингу.

"Било је више од 12 милиона сајбер напада од почетка кампање за председничке изборе на ресурсе Централне изборне комисије Руске Федерације. То је 150 пута више него што је уобичајено на изборима", рекла је Памфилова и додала да је "у томе Запад био уједињен више него икада против Русије".

Од почетка гласања, ресурси за електронско гласање су били изложени више од 420.000 ДоС напада, навела је Памфилова.

Упркос томе, системи ЦИК-а су радили нормално, закључила је и додала да је спољни притисак на руске председничке изборе изазван и чињеницом да је Запад знао којим резултатом ће се они завршити.

Честитка из Белорусије: Показали сте Западу да се Русија не љуља изнутра

Белоруски лидер Александар Лукашенко је телефоном честитао Путину победу на изборима, преноси телеграм канал "Пул Првог".

Председнички избори у Русији одржани у Белорусији "организовано су као нигде другде", оценио је Лукашенко, преносе "РИА Новости".

"Без обзира на то како су покушавали да нас уздрмају са Запада, резултати су били веома добри. Руска амбасада је радила како доликује и била у контакту са нашим званичницима", рекао је Лукашенко.

Апсолутна већина бирача је гласала за актуелног председника, резултат је запањујућ, нагласио је белоруски лидер.

"Народу Белорусије и Русије не можете да наметне туђу вољу. Ако и покушате, људи ће учинити супротно, ма колико год то било тешко. Дакле, одређеним силама није пошло за руком да наметну своју вољу Русима. Свака им част, ујединили су се у овом изборном периоду и доказали ко је газда", рекао је Лукашенко.

Резултати избора су озбиљан сигнал Западу који се кладио на то да се Русију љуља изнутра, додао је белоруски лидер.

Рекордни притисци – непријатељ није бирао средства

Непријатељ није бирао средства док је покушавао да заплаши држављане Русије како не би отишли на гласање, рекла је Памфилова.

Непрекидно су нападали пограничне области. Нападом у којима је ових дана погинула девојка од 16 година у Белгороду, а у Доњецку троје деце, сведоче једном – циљ Кијева био је терористички напад. Ничега се нису либили како би заплашили становнике пограничних региона да изађу на гласање", оценила је председница Централне изборне комисије.

Међутим, упркос томе, рекордан број људи је изашао на гласање и управо у пограничним регионима је излазност и подршка највећа, јер је тај народ на својој кожи осетио шта је то демократија и борба за слободу, навела је Памфилова.

Други начин за ометање избора су биле лажне узбуне страних власти да у близини руских амбасада у иностранству може да се деси нешто опасно, указала је Памфилова.

"Саветовали су се својим грађанима да не прилазе тим местима и на тај начин покушали да заплаше Русе, како не би дошли у своју амбасаду да гласају јер ту, наводно, нешто опасно може да се деси", рекла је.

Рекордна излазност

Излазност на руске председничке изборе 2024. године била је рекордна у модерној историји Русије, гласало је 77,44 одсто бирача, рекла је председница Централне изборне комисије Ела Памфилова.

Укупно је на председничке изборе у РГ до 10:00 по московском времену гласало 87.113.127 људи, прецизирала је.

Званични састанак Централне изборне комисије о резултатима председничких избора биће одржан у четвртак, рекла је Памфилова. Тренутно окружне комисије широм земље приводе крају свој посао.

Претходни рекорд по излазности на председничке изборе био је 1991. године (74,66 процената), додала је Памфилова.

Људи који су стајали у редовима за гласање нису дошли због акције "подне против Путина", јер би се у том случају одмах после акције разишли, али они су остали да гласају, указала је Захарова, коментаришући иницијативу условно "прозападне опозиције" која је имала за циљ да се окупи на бирачким местима тачно у подне и покаже свету колико је људи против Путина.

"Сви ти људи остали су до касно увече", указала је Захарова и навела да су руске амбасаде послале додатно особље како би људи могли да дођу на бирачка места и изразе своју вољу.

"Руски грађани нису долазили због протеста или перформанса, како то покушавају да представе непријатељски режими. Дошли су да дају свој глас и да искористе прилику коју им је, упркос свим претњама Запада, пружила њихова држава – Русија. За кога и како су гласали је њихов слободан избор", написала је Захарова на Телеграму.

Иначе, и 2018. године је у исто време било истих таквих редова испред истих тих амбасада у Берлину, Бангкоку, Мадриду, Паризу и многим другим градовима, навела је званична представница руског Министарства спољних послова.

С друге стране, исти ти западни пропагандни медији неће објавити да су у Немачкој власти затвориле руске конзулате у Франкфурту на Мајни, Лајпцигу, Хамбургу и Минхену, како би, између осталог, спречиле грађане Русије да гласају, додала је Захарова.

"Власти САД, Велике Британије, Немачке, Италије, Шпаније, Холандије итд. протерале су на стотине дипломата. У Аустралији су, покушавајући да што више закомпликују одржавање избора, уочи гласања двојицу запослених у нашој амбасади без образложења прогласили непожељним особама", навела је портпаролка.

Лидер десничарске Либерално-демократске партије Леонид Слуцки честитао је Путину убедљиву победу на председничким изборима.

Историјска кампања за председничке изборе је потврдила стабилан ауторитет лидера нације – Путина, земља је уједињена око свог лидера, оценио је његов супарник на овогодишњим изборима.

Одбијено 4,6 милиона хакерских напада на систем за е-гласање у Москви

Систем електронског гласања у Москви одбио је 4,6 милиона сајбер напада током три дана руских председничких избора, саопштио је Јавни штаб за праћење избора у Москви.

Хакерски напади били су усмерени и на инфраструктуру Јавног штаба за праћење председничких избора. За три дана, руски системи за безбедност информација блокирали су скоро 1,3 милиона захтева централним системима са сумњом на злонамерну активност.

"Неки од напада су изведени са ботнет мрежа, а забележен је и велики број директних напада", наводи се у извештају.

"Сајбер напади нису утицали на процес гласања. Систем је био доступан све време, сви су могли да дају свој глас. Сви гласови су достављени блокчејну, ниједан од њих није изгубљен или компромитован", рекао је заменик шефа Јавног штаба за посматрање избора у Москви Иља Масух.

Честитке из Кине

Председник Кине Си Ђинпинг честитао је Владимиру Путину победу у председничкој трци, пренели су данас кинески државни медији.

Кинески лидер је истакао да ј Путинов реизбор у потпуности одражава подршку руског народа.

"Последњих година руски народ се ујединио, превазишао је изазове и остварио стабилан напредак на путу националног развоја и препорода. Уверен сам да ће под вашим руководством Русија постићи још већи успех у националном развоју", оценио је Си Ђинпинг.

Честитке је упутило и Министарство спољних послова Кине, преносе "РИА Новости".

"Убеђени смо да ће односи Русије и Кине наставити да се развијају", наводи се у поруци.

Поповић: Резултати избора у Русији показују да се народ ујединио око свог лидера

Председник Српске народне партије (СНП) Ненад Поповић рекао је да први резултати председничких избора у Русији према којима убедљиво води актуелни председник Владимир Путин показују да су се грађани Русије ујединили око свога лидера, што се увек дешава у тешким тренуцима.

"Мислим да је у овом случају народ заиста реаговао онако како се дешава када их сви нападају, када их цели свет напада, да су се људи ујединили. Ујединили су се око свога лидера, што се увек дешава у тешким тренуцима", изјавио је Поповић за Танјуг.

Крим изабрао Путина

Владимир Путин освојио је 93,60 одсто гласова на Криму након обраде 100 одсто гласачког материјала.

Коначна излазност у републици била је 89,76 процената.

Данас је тачно 10 година од поновног уједињења Крима са Русијом.

На данашњи дан 2014. године председник Русије Владимир Путин потписао је споразум између Русије и Републике Крим о укључивању полуострва као равноправног субјекта у састав Руске Федерације.

Ким Џонг Ун честитао Путину победу

Лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун упутио је честитке Владимиру Путину на победи на председничким избори.

Порука ће бити прослеђена руском Министарству спољних послова преко амбасаде Северне Кореје у Русији, преносе "РИА Новости".

Пребројано 99,67 одсто гласова

На основу 99,67 одсто пребројаних гласова на председничким изборима у Русији, Владимир Путин освојио је 87,32 одсто, лидер десничарске Либерално-демократске партије (ЛДПР) Леонид Слуцки 3,2, лидер комуниста Николај Харитонов 4,3 одсто, а Владислав Даванков који представља либерално-центристичку партију "Нови људи" 3,82 одсто.

Рекордна излазност у иностранству

У иностранству је на руске председничке изборе до 08:30 по московском времену гласало 372.000 људи, ово су до сада невиђене бројке, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, преноси ТАСС.

Амбасада Русије у САД шаље протесну ноту властима

Руске дипломате ће већ данас послати ноту америчким властима због деловања тајне службе у амбасади на дан избора, поручио је Руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов, преноси ТАСС.

Наиме, тајна служба је дозволила блокирање улаза у руску амбасаду и стварање препрека руским грађанима који су дошли да гласају, а такође је дозволила "агитацију провокатора" како људи не би дошли да гласају, објаснио је амбасадор.

Неприхватљиво је што тајна служба није узела у обзир забринутост руских дипломата, навео је Антонов и обећао да ће на редовним састанцима и у Белој кући и у Стејт департменту одвојити неколико минута да укаже на неадекватно обезбеђење амбасаде.

Током избора у руској амбасади у Вашингтону виђени су људи у одећи са украјинским симболима, као и они који су "покушали да вређају" дипломате, појаснио је руски амбасадор.

"То су изоловани случајеви. И њима смо указивали да и они као држављани Русије имају свако право да искористе своје уставно право, да узму гласачки листић и изаберу онако како мисле", рекао је дипломата.

Руске дипломате тражиће од власти САД да зауставе прогон својих сународника, нагласио је Антонов.

Са друге стране, председнички избори су показали да се све више грађана интересује за ситуацију у Русији и спољну политику земље, додао је амбасадор.

"Поверење Путину отклања сва питања о исправности политичког курса Руске Федерације, људи подржавају политику председника", нагласио је Антонов.

Амбасадор Русије у САД је у 20 часова по локалном времену прогласио завршетак гласања на бирачком месту бр. 8388.

"Укупно 969 суграђана испунило је своју грађанску дужност и учествовало на изборима за председника Руске Федерације. Изражавање воље протекло је у искреној, празничној атмосфери. Захваљујемо се свима који су дошли и показали активну грађанску позицију", наводи се у саопштењу амбасаде.

Зеленски се захвалио украјинској војсци за терористичке нападе на РФ

"Ових недеља су многи видели да и руски систем ратовања може да буде рањив и да нашим оружјем можемо да допринесемо тој рањивости. Захваљујем се Оружаним снагама Украјине, Служби безбедности Украјине и Главној обавештајној управи", рекао је Зеленски у видеу обраћању које је објавио на Телеграму.

То је је био украјински домет и оно што украјински дронови могу, рекао је Зеленски и нагласио да ће Украјина сада увек имати своју ударну снагу на небу.

Украјинске снаге су сва три изборна дана, али и непосредно пре почетка председничких избора у Русији, до сада невиђеним интензитетом нападале пограничне области Руске Федерације, али и бирачка места и грађане који су на територији нових руских региона први пут изражавали своју бирачку вољу.

Како је саопштило руско Министарство одбране, сви напади су одбијени, ракете и дронови оборени, није допуштен продор украјинске војске на територију Руске Федерације. Међутим, међу руским цивилима је ипак било жртава.

"Цивили су били и остали главни циљ Кијева", указао је руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко у разговору са РТ Балкан.

Апсолутна победа Путина у Москви, Севастопољу, Чеченији

У Севастопољу, после обраде свих гласова, резултати показују да је Путина одабрало 92,6 одсто бирача.

Даванков је добио 2,88 процената гласова, Харитонов – 2,07, Слуцки – 1,54.

Што се тиче Москве, где су такође пребројани сви гласови, Путин је освојио чак 85,13 одсто гласова.

И у Чеченији, Саратовској и Рјазанској области Путин је однео апсолутну победу.

Рекордна излазност на Западном Балкану

Рекордно висока излазност забележена је данас на изборима за председника Русије у земљама Западног Балкана, саопштиле су руске амбасаде, преносе медији.

На гласању у Србији, одржаном у школи при руској амбасади на Новом Београду, забележена је "веома висока излазност", навели су из амбасаде Русије у Београду, додавши да је гласало више од 4.700 бирача, преноси РИА.

Из руске амбасаде у Подгорици саопштили су да је излазност била "рекордна" и да је гласало 1.500 бирача.

"Све је протекло сасвим мирно, без икаквих инцидената. Излазност је била веома, веома висока", навели су из амбасаде.

Гласање у амбасади одржано је и у Северној Македонији, у Скопљу, где је изашло 210 особа, што је дупло више него иначе, наводи руска агенција.

Руске дипломате у Босни и Херцеговини саопштиле су да је на бирачком месту у Сарајеву гласало 112 бирача, док је 46 особа раније искористило своје бирачко право у Бањалуци.

У руској амбасади у Албанији гласало је 126 држављана Русије.

"Избори су одржани у нормалном окружењу, без прекршаја", навели су из амбасаде.