Русија

Званичници Русије, Кине и ШОС-а о ситуацији у Украјини

Министар спољних послова Русије са колегама из Кине и Шангајске организације за сарадњу размотрио начине решавања украјинске кризе
Званичници Русије, Кине и ШОС-а о ситуацији у Украјини© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров, генерални секретар Шангајске организације за сарадњу (ШОС) Џанг Минг и специјални представник Владе Кине за питања Евроазије Ли Хуеј размотрили су, на састанку у Москви, ситуацију око кризе у Украјини и начине за њено решавање, саопштило је Министарство иностраних послова Русије.

Специјални представник кинеске владе информисао је Лаврова о својој недавној европској турнеји, која је имала за циљ упоређивање гледишта и процену могућности политичко-демократског решавања украјинског сукоба.

Шеф руске дипломатије је на састанку потврдио да је руска страна отворена за решавање украјинске кризе преговорима, али и искључио учешће у догађајима који се тичу промовисања "формуле мира" украјинског председника Владимира Зеленског.

Поред тога, Џанг Минг и Ли Хуеј замолили су Лаврова да актуелном председнику Русије Владимиру Путину пренесе честитке поводом победе на председничким изборима.

Специјални представник кинеске владе и генерални секретар ШОС истакли су Путинов лични допринос како у оснивању и развоју ШОС-а, тако и у динамичном и свестраном јачању руско-кинеске стратешког партнерства.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner