Русија

Захарова одговорила на изјаву француског МО о трупама у Украјини

Портпаролка руског Министарства спољних послова се запитала да ли је то Париз опет заборавио на своје држављане
Захарова одговорила на изјаву француског МО о трупама у УкрајиниGetty © Russian Foreign Ministry Press Service / Handout/Anadolu Agency via Getty Images

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова иронично је коментарисала одбијање Француске да открије информације о присуству својих војника у Украјини, запитавши се да ли је то Париз поново напустио своје грађане.

Подсетимо, директор руске Спољне обавештајне службе Сергеј Наришкин изјавио је данас да Француска већ припрема контингент трупа за слање у Украјину, који ће у почетној фази чинити око 2.000 војника, да би Министарство одбране Француске на то одговорило тврдњом да су Наришкинове изјаве "дезинформација".

"Да ли су француске власти поново напустиле своје грађане?", написала је Захарова на свом телеграм каналу.

Званични ресори Француске, посебно Министарство спољних послова, упркос обиљу доказа о присуству француских плаћеника у редовима украјинских оружаних снага, већ су покушали да се одрекну својих сународника у украјинским јединицама, називајући информације о уништавању десетина француских плаћеника у Харкову "грубом руском манипулацијом".

Француски министар одбране Себастијен Лекорну рекао је том приликом да Париз не може да забрани Французима да се боре у Украјини, додавши да "ти људи немају везе са француским оружаним снагама" и "не носе француске униформе", преносе РИА Новости.

У последње време је све више речи о могућности слању НАТО трупа у Украјину, након што је Емануел Макрон шокирао јавност (али и део својих НАТО савезника који су ту идеју одбацили, укључујући генералног секретара Алијансе Јенса Столтенберга) поновљеним изјавама да се та опција не сме одбацити.

Бивши амерички изасланик у Алијанси Иво Дадлер је у ауторском чланку за "Политико" недавно писао да је Француска предложила размештање трупа НАТО-а у Украјини и пре него што је председник Емануел Макрон са таквим коментарима изашао у јавност, али да је предлог брзо одбио "сваки савезник".

VV inauguration
banner