Свет

"Монд": Француска од прошлог лета размишља о слању трупа у Украјину

Проучавање те могућности почело је прошлог лета након самита у Словачкој, на којем је француски председник активно позвао да Украјина што пре буде примљена у ЕУ и НАТО
"Монд": Француска од прошлог лета размишља о слању трупа у Украјинуwww.globallookpress.com © Sergei Stepanov/Xinhua

Питање могућег слања француских војника у Украјину почело је да се разматра још на лето 2023 године, јер слабост украјинске војске брине Париз, пише "Монд".

"Та опција је поменута на савету безбедности у Јелисејској палати 12. јуна 2023. године", наводи се.

Француски председник Емануел Макрон ће 14. марта дати интервју у којем ће покушати да објасни Французима став земље о слању трупа у Украјину. 

Један од дипломата близак председнику оценио је да су Макронове речи у суштини разумне, али да су у дипломатском смислу постале катастрофа, а да Јелисејска палата сада покушава да умањи штету.

Наиме, француски медији јављају да се о слању француских трупа у Украјину говорило много пре Макроновог скандалозног говора крајем фебруара ове године. Проучавање те могућности почело је прошлог лета након самита у Словачкој, на којем је француски председник активно позвао да "Украјина што пре буде примљена у ЕУ и НАТО".

У то време, пише "Монд", Кијев и његови западни партнери су се још надали да ће им контраофанзива омогућити да потисну руске трупе. Након тога, у Паризу су, у највећој тајности, почели да проучавају могућност слања сопствених трупа на територију постсовјетске републике.

Осим тога што је француска војна команда ту опцију сматрала једним од многих сценарија, званични Париз се нашао у дилеми: с једне стране, жеља да се помогне Украјини, с друге, ризици и могуће последице директног уплитања у сукоба.

Француска је постала посебно забринута након неуспеха украјинске војске да покуша контраофанзиву, што је довело до озбиљнијих разматрања о војној подршци. Али Макронове изјаве почетком марта о одсуству "ограничења и црвених линија" помоћи Украјини изазвале су различите реакције како у земљи тако и међу међународном заједницом, укључујући критике Кремља.

Француска се тако налази на раскрсници, покушавајући да избалансира своју жељу да подржи Украјину са потребом да избегне директан сукоб са Русијом уз задржавање дипломатских и стратешких интереса у региону.

image