Русија

Саветник Шојгуа упозорава: САД и НАТО користе нове врсте психолошког наоружања

Нове технологије когнитивно-менталне доминације развијају се на универзитетима Харвард и Принстон, у Команди за цивилне послове и психолошке операције америчке војске, Центру за иновације НАТО-а и Заједничком центру борбених дејстава у области информационих операција Министарства одбране САД, указао је Андреј Иљницки
Саветник Шојгуа упозорава: САД и НАТО користе нове врсте психолошког наоружања© John Moore/Getty Images

Војни специјалисти САД и НАТО-а почели су да воде психолошки рат са потпуно новим врстама наоружања, пише саветник министра одбране Русије Андреј Иљницки за часопис "Арсенал отаџбине".

Према његовим речима, данас се природа и садржај војних операција радикално мењају, стога заузимање и пораз психолошке сфере непријатеља постаје важнији од контроле његових територија.

"Ментална сфера постаје област операција НАТО, односно њихов најважнији оперативни домен. Војници САД и НАТО су добили задатак да пређу са информационе на когнитивно-психолошку доминацију као одлучујући фактор коначне стратешке победе над непријатељем", наводи Иљницки.

Како је нагласио, нове технологије когнитивно-менталне доминације развијају се на универзитетима Харвард и Принстон, у Команди за цивилне послове и психолошке операције америчке војске, Центру за иновације НАТО-а и Заједничком центру борбених дејстава у области информационих операција Министарства одбране САД.

"У условима оваквог цивилизацијског рата са Западом, као одговор на нове изазове, руском друштву је потребан заједнички поглед на свет и идеологија, односно духовни, вредносни темељи руске политике морају да буду најважнији. Да бисмо победили у цивилизацијском сукобу са Западом, потребно је да се изради и усвоји Стратегија психолошке безбедности Русије", истакао је Иљницки.

Главни уредник часописа "Арсенал отаџбине" Виктор Мураховски истакао је да су главни инструменти САД у борби за своју хегемонију у менталном рату деградација и неодговорност.

Они се индукују у државама и друштвима која су мета агресије. Конкретно, у земљама се изазива деградација политичке класе.

Према његовим речима, ради се пре свега о брисању националне историје или културе, што доводи до неодговорности према прошлости.

image