Терористички напад у Москви: Убијено 60, рањено 150 особа; Путин са шефовима ФСБ-а, МУП-а и гарде

Председник РФ Владимир Путин прати развој ситуације у вези са пуцњавом у "Крокус сити холу" , портпаролка МСП Марија Захарова назвала је напад терористичким актом, док је Дмитриј Медведев истакао да нападачи морају бити пронађени

Најмање три маскиране особе отвориле су ватру вечерас уочи концерта групе "Пикник" у тржном центру и концертној дворани "Крокус сити" на северозападу Москве. 

Према последњим подацима, у терористичком нападу погинуло је најмање 60 људи, а рањено 150, саопштио је Централни оперативни центар ФСБ. Спискови жртава терористичког напада на "Крокус сити" биће објављени на сајту Министарства за ванредне ситуације.

Страхује се да ће број мртвих и већи, с обзиром на размере терористичког акта и пожара који је избио након напада. Министар здравља Михаил Мурашко рекао је да је после напада хоспитализовано 110 одраслих особа и петоро деце.

У тешком стању је 60 особа, међу којима и једно дете. 

Према писању локалних медија, у згради је могло бити до 6.200 људи када је почела пуцњава пошто је заказани концерт био распродат.

Непознати нападачи упали су у "Крокус сити" и отворили ватру из аутоматског оружја и у партеру сале и у фоајеу. Након тога су "бацили ручну или запаљиву бомбу, што је изазвало пожар", пренео је дописник "РИА Новости".

Прво су се запалила седишта у концертној дворани, а ватра се потом проширила до крова и захватила трећину зграде. Како преносе медији, зградом је одјекнула и експлозија.

Руски медији преносе да су неке особе евакуисане директно са крова зграде. Огроман број снага реда, ванредних и хитних служби био је на терену, а припадници полиције и даље обезбеђују место трагедије.

Министарство за ванредне ситуације саопштило је да у гашењу пожара који је прогутао горње делове комплекса "Крокус", сатима учествује 320 ватрогасаца и 130 јединица технике.

Путин са шефовима безбедносних служби

Председник Русије Владимир Путин разговарао је током ноћи са руководиоцима Федералне службе безбедности, Министарства унутрашњих послова, Истражног комитета и Националне гарде Русије. Руски председник је свим повређенима у терористичком нападу пожелео опоравак и захвалио се лекарима на указаној помоћи, известиле су "РИА Новости".

"На месту ванредне ситуације у 'Крокус сити холу' формиран је оперативни штаб. Информације о жртвама и други детаљи се разјашњавају", саопштиле су локалне власти, што је потврдио и гувернер Московске области Андреј Воробјев.

Појачане су мере безбедности у московском метроу и на аеродромима.

Захарова: Осудити овај монструозни злочин

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова позвала је УН и светску заједницу да осуди "монструозни злочин".

"Министарство спољних послова РФ прима позиве из целог света од грађана који изражавају саучешће у вези са трагедијом у 'Крокус сити холу' и оштро осуђују овај крвави терористички напад. Светска заједница је дужна да осуди овај монструозни злочин!", навела је она.

Генерални секретар Уједињених нација и цела међународна заједница треба беспоговорно да осуде терористички акт, Русија то захтева, додала је.

Медведев: Смрт за смрт

Заменик председника Савета за безбедност Дмитриј Медведев поручио је да "терористи разумеју само узвратни терор".

"Никаква суђења или истраге неће помоћи ако се сили не супротстави силом, а смрти тоталним егзекуцијама терориста и репресијама над њиховим породицама. Светско искуство. Ако се утврди да се ради о терористима кијевског режима, немогуће је другачије поступати са њима и њиховим идеолошким инспираторима. Сви они морају бити пронађени и немилосрдно уништени као терористи. Укључујући и званичнике државе која је починила такав злочин. Смрт за смрт", поручио је Медведев.

Главна уредница РТ и медијске групе "Расија севодња" Маргарита Симоњан назвала је пуцњаву "ноћном мором".

"Каква ноћна мора у Крокусу. Царство небеско за мртве. Господе, помози онима којима прети ватра", написала је Симоњан на Телеграму.

Како преносе медији, патријарх Кирил се моли за покој душа погинулих и повређених, као и за спас оних којима прети пожар у згради.

Сви спортски, културни и други јавни догађаји у Москви овог викенда су отказани, саопштио је градоначелник престонице Сергеј Собјанин.

"Одлучио сам да откажем све спортске, културне и друге јавне догађаје овог викенда у Москви. Молим вас да се према овој мери односите са разумевањем", написао је Собјанин на Телеграму.

Осуде напада из света

Из Беле куће је саопштено да прате ситуацију у Москви и да су снимци који стижу из руске престонице "застрашујући". Портпарол Савета за националну безбедност Џон Кирби је нагласио да САД нису имале никакве обавештајне податке о нападу, иако је Стејт департмент раније упозорио на могуће нападе у Москви и позвао Американце да избегавају места са много људи.

Кирби је додао да трагедија у Москви нема никакве везе са Украјином, нити да има назнака да је Кијев умешан у напад. Из канцеларије председника Владимира Зеленског саопштено је да Украјина није умешана у напад у "Крокусу".

Из Уједињених нација поручују да прате ситуацију и да жале због смрти људи у "Крокус сити холу".

Председник Белорусије Александар Лукашенко изразио је саучешће свом руском колеги Владимиру Путину након пуцњаве, саопштило је Министарство спољних послова Белорусије.

Осуде и изрази саучешћа пристижу из целог света, огласили су се председник Србије Александар Вучић, председник Републике Српске Милорад Додик, турски лидер Реџеп Тајип Ердоган, лидери Немачке, Италије, Луксембурга, Кубе, Египта...

Европска унија осудила је терористички напад у "Крокусу" и изразила саучешће, саопштила је Спољнополитичка служба ЕУ.

Вучић: Сутра седница Савета за националну безбедност

Председник Србије Александар Вучић сазвао је за сутра седницу Савета за националну безбедност поводом вечерашњег терористичког напада у Москви, потврђено је у Председништву. Гостујући на ТВ Прва, изразио је наду да ће терористи који су починили ово страшно злодело бити приведени правди и да се овако нешто више никада неће поновити.

23. мар 2024 • 02:18

Руси солидарни и уједињени у болу

Грађани који живе у близини "Крокуса" доносе храну, воду и чај за волонтере и полицију, солидарни и уједињени у болу.

"Живимо недалеко, сазнала сам док сам кувала", рекла је девојка која је доносила чај и храну онима који раде у близини Крокуса.

"Док сам кувала нисам схватала озбиљно то што сам чула, а онда када сам завршила, процесуирала сам информацију и синуло ми је шта се догодило. Јежим се још увек", навела је девојка. 

Такође је навела да је чула звук експлозије у Крокусу.

Будући да је фризерка, каже да многи од њених познаника и клијената одлазе на ове концерте, али да не зна ко ће сутра доћи.

Премијер Јерменије Никола Пашињан упутио је телеграм саучешћа руском председнику Владимиру Путину

Премијер Јерменије Никола Пашињан упутио је телеграм саучешћа руском председнику Владимиру Путину у вези са терористичким нападом у Крокус сити холу, осуђујући овај злочин.

"Драги Владимире Владимировичу, са искреним саосећањем примио сам трагичне вести о терористичком нападу у Москви који је однео живот невиних људи. Јерменија најоштрије осуђује овај нехуман злочин против цивила", наводи се у поруци објављеној на сајту владе.

Непознате особе које су извршиле терористички напад у Крокусу биле су наоружане аутоматима "калашњиков", произилази из снимка Централног истражног комитета Русије.

Премијер Српске упутио телеграм саучешћа премијеру Русије

Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић упутио је телеграм саучешћа председнику Владе Руске Федерације Михаилу Мишустину, руководству и народу Русије поводом терористичког напада у концертној дворани у Москви и осудио је овај чин у којем су страдали невини људи.

"У име Владе Републике Српске и своје име изражавам искрено саучешће жртвама и њиховим породицама. Желим да им поручим да су наша срца са њима у овим тешким тренуцима, и да се молимо за здравље провређених", рекао је премијер.

Он истиче да је дубоко потресен вешћу о нападу у Москви.

"Најоштрије осуђујем овај терористички чин. Република Српска жали због овог трагичног догађаја који је задесио пријатељску Русију и верујем да ће одговорни за напад бити процесуирани. Тероризам је претња која угрожава човечанство, тако да сви заједно морамо бити уједињени у борби за очување мира и безбедности у свету", наводи се у телеграму саучешћа председника Владе Републике Српске Радована Вишковића.

Министар безбеднсти БиХ Нешић изјавио је саучешће поводом терористичког акта у Москви

Министар безбедности БиХ Ненад Нешић изјавио је саучешће поводом терористичког напада у Москви.

"Вечни починак погинулима у Москви", написао је Нешић.

Људи носе цвеће испред зграде руског конзулата у Њујорку, као и испред амбасаде у Вашингтону.

Руски председник Владимир Путин је свим повређенима у терористичком нападу у Крокусу пожелео опоравак и захвалио се лекарима, јављају "РИА Новости".

Градоначелник Москве: 60 повређених у тешком стању

У болницама после терористичког напада тренутно је 110 одраслих и петоро деце, 60 одраслих је у тешком стању, рекао је градоначелник Москве Андреј Воробјов.

Више од 60 људи погинуло је од последица терористичког напада у Крокусу, јавља Истражни комитет Русије.

Шеф Министарства за ванредне ситуације известио је руског председника Владимира Путина о предузетим мерама за спасавање људи и пружање све могуће помоћи жртвама терористичког напада у Крокусу, саопштио је Кремљ.

Како се додаје, Путин је разговарао и са руководиоцима ФСБ, Министарства унутрашњих послова, Истражног комитета и Националне гарде Русије.

Уљанов: Представници афричких и азијских земаља изразили солидарност са Русијом

Представници Латинске Америке, Африке и Азије на међународној платформи у Бечу изразили су солидарност са Русијом у вези са терористичким нападом на "Крокус соти хол" код Москве, изјавио је представник Руске Федерације при међународним организацијама у Бечу Михаил Уљанов.

"Вечерас су, на касном састанку Комисије за наркотике, колеге из Латинске Америке, Африке и Азије изразиле солидарност са Русијом у вези са терористичким нападом у Москви", написао је руски стални представник на свом Телеграму.

Он је такође захвалио Белорусији на подршци.

"Савладаћемо ово. Починиоци ће бити кажњени", додао је дипломата.

Министарство спољних послова Марока изразило је солидарност са Русијом након терористичког напада

Мароко најоштрије осуђује терористички напад у Крокус сити холу и изражава солидарност са руским властима у њиховом противљењу тероризму, саопштило је Министарство спољних послова Краљевине.

"Краљевина Мароко најоштрије осуђује терористички напад на 'Кроукс сити холу' у Красногорску код Москве у којем је много људи погинуло и повређено", наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

У тексту саопштења се такође наводи да "Краљевина Мароко изражава солидарност са руским властима у њиховом противљењу тероризму".

"Краљевина такође изражава саучешће породицама жртава и жели брз опоравак рањенима", саопштило је Министарство спољних послова.

Аутомобили Истражног комитета Руске Федерације стигли су у болницу 67 у Москви

Аутомобили Истражног комитета Руске Федерације стигли су у Московску болницу 67 по имену Ворокхобов, представник одељења отишао је у хитну помоћ, јавља дописник РИА Новости.

Таксисти бесплатно превозе жртве из болнице у Красногорску

Таксисти волонтери дежурају у Градској болници број 1 у Красногорску, спремни су да бесплатно покупе жртве, лекаре и њихове рођаке након терористичког напада у концертној дворани "Крокус сити хола", јавља дописник РИА Новости.

"Само желим да помогнем", рекао је новинарима волонтер таксиста Николај.
Такође је навео да је у болници био сат времена.

Стано: ЕУ је згрожена

ЕУ је „шокирана и згрожена извештајима о терористичком нападу у 'Крокус сити холу' у Москви", рекао је портпарол блока Питер Стано у саопштењу објављеном на Иксу.

"ЕУ осуђује све нападе на цивиле. Наше мисли су са свим погођеним руским грађанима"

Први потпредседник Владе Чешке изразио је саучешће рођацима погинулих у "Крокусу"

Први потпредседник Владе и начелник Министарства унутрашњих послова Чешке Републике Вит Ракушан изразио је саучешће породицама и најмилијима погинулих у терористичком нападу на "Крокус сити хол".

"Терористички напад на беспомоћне цивиле је неопростив. Моје саучешће породицама и најмилијима свих жртава данашњег стравичног насиља у Красногорску", написао је Ракушан на Иксу.

Посланици Скупштине града Бањалуке заједно одали почаст настрадалима у "Крокусу"

Посланици Скупштине града Бањалуке - главног града Републике Српске окупили су се да одају почаст на погинуле у терористичком нападу на "Крокусу".

Министарство здравља Русије саопштило је да ће списак жртава терористичког напада на "Крокус" бити доступан на сајту Министарства за ванредне ситуације.

Савет безбедности УН позвао земље да сарађују са Русијом: Починиоци да се приведу правди

Савет безбедности УН је истакао потребу да се правди приведу починиоци, спонзори и организатори терористичког напада у "Крокус сити холу" код Москве и позвао све земље да сарађују са Москвом по том питању, наводи се Савета безбедности, чији је текст на Телеграму поделио први заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански.

"Чланови Савета безбедности су истакли потребу да се починиоци, организатори и спонзори овог терористичког акта позову на одговорност", наводи се у саопштењу.

Савет безбедности УН је такође назвао терористички напад у Крокусу "подлим и кукавичким".

Главна уредница РТ и медијске групе "Расија севодња" Маргарита Симоњан поново се огласила на Телеграму, али овај пут повод су били изрази саучешћа земаља који подржавају и наоружавају кијевски режим.

"Тренери изражавају саучешће жртвама својих паса", написала је Симоњан.

Макрон је осудио терористички напад на "Крокус"

Медији јављају да је француски председник Емануел Макрон оптро осудио терористички акт у "Крокус сити холу".

Патријарх Порфирије: Српска православна црква уједињена са руским народом у болу и молитви

Српски патријарх Порфирије изразио је вечерас саучешће поводом терористичког напада у Москви и поручио да је Српска православна црква уједињена са руским народом у болу и молитви за пострадале.

"Ноћас је васцела Српска православна црква, свештенство, монаштво и сав верни народ уједињен са Вама и нашом руском браћом и сестрама у болу и молитви Спаситељу за невино пострадале у ужасном терористичком нападу у Москви. Молимо се Господу да рањенима и повређенима подари исцељење, а унесрећеним породицама снагу да као светињу чувају спомен на пострадале. Господ нека ову недужно пострадалу децу прими у рајско насеље. Вечан спомен", наводи се у саопштењу СПЦ.

Мадуро изразио саучешће Путину: Верујем у јединство руског народа у овом тешком тренутку

Председник Венецуеле Николас Мадуро осудио је брутални терористички напад у "Крокус сити холу" код Москве, изразио саучешће породицама жртава и уверење у јединство руског народа у овом тешком тренутку.

"Венецуела изражава најдубље саучешће породицама жртава овог злочиначког и неоправданог напада и упућује речи солидарности председнику Владимиру Путину, његовој влади и целом братском народу Руске Федерације са уверењем да ће у јединству преживети овај тужан тренутак", поручио је министар спољних послова Венецуеле Иван Гил, наводи се у поруци објављеној на његовом блогу.

Амбасада Русије у Србији: Захваљујемо руководству и грађанима братске Србије на речима подршке

Амбасада Русије у Србији изражава најдубље саучешће породицама погинулих у стравичном терористичком нападу у концертној дворани "Крокус Сити" у Красногорску код Москве.

"Искрено желимо брз опоравак рањенима. Захваљујемо руководству и грађанима братске Србије на речима подршке и саосећања у вези са овом страшном трагедијом. Хвала на молитвама, писмима, цвећу", саопштено је на Телеграм каналу амбасаде.

22. мар 2024 • 23:59

Цвеће се појавило и на амбасади Русије у Шведској у знак сећања на жртве терористичког напада у Подмосковљу.

Руска стална мисија при УН спустила је заставу на пола копља: Неће бити милости за нељуде

Стална мисија Русије при УН у Женеви спустила је националну заставу на пола копља у знак жалости због терористичког напада у Москви, рекао је шеф ресора Генадиј Гатилов на Телеграм каналу сталне мисије.

"У знак жалости и солидарности са свим жртвама данашње страшне трагедије у Москви, у нашој сталној мисији спуштена је на пола копља државна застава. Речима се не може пренети сав ужас и гађење због овог нехуманог терористичког напада, у суштини злочин против човечности. Можемо само да изразимо најдубље саучешће и саучешће свим жртвама о њиховим породицама и најмилијима", наводи се у саопштењу.

Гатилов је додао да стална мисија Руске Федерације добија поруке са речима подршке брижних Швајцараца и дипломата пријатељских земаља. Дипломата цитира речи једног локалног становника: "Чак и ако је данас лепа руска душа у сузама, временом ће зацелити и ојачати у јединству".

"Неће бити милости за нељуде који су хладнокрвно пуцали у жене и децу из близине", нагласио је стални представник.

Прво цвеће испред руске амбасаде у Паризу појавило се након терористичког напада у Подмосковљу.

Цвеће и свеће у знак сећања на погинуле у терористичком нападу на Крокус испред амбасаде Русије у Кишињеву.

Савет безбедности УН: Најоштрије осуђујемо напад

Савет безбедности Уједињених нација најоштрије је осудио "гнусни терористички акт" у "Крокус сити холу", саопштено је из организације.

Ирак: Међународна заједница треба да предузме одговорност за борбу против тероризма

Ирачко Министарство спољних послова осудило је терористички напад у "Крокус сити холу" и позвало на борбу против тероризма.

"Међународна заједница треба да предузме одговорност за борбу против тероризма", саопштено је из Министарства иностраних послова Ирака.

Биковић позива да се пружи помоћ жртвама напада

Српски глумац Милош Биковић такође се огласио поводом терористичког напада у Москви, позвавши да се жртвама пружи помоћ.

"Сада је време поста и рамазана, помолимо се заједно. Ако знате да је некој од жртава потребна финансијска или било каква помоћ, напишите у коментарима. Мислим да нас овде има довољно који желимо да помогнемо да покажемо солидарност. И барем некако ублажити патњу жртава. Молим оне који желе да помогну да не одговарају на коментаре, већ само на проверене информације, које ћемо објавити након провере. Ако неко жели да помогне, може да се придружи", написао је Биковић на Телеграму.

Министарство спољних послова Чешке: Напади на циљеве су неприхватљиви

Министарство спољних послова Чешке изразило је оштру осуду терористичког напада у московском тржном центру "Крокус" и истакло да су напади на цивиле апсолутно неприхватљиви.

Хамас осудио напад на "Крокус сити хол"

Владајући палестински покрет Хамас у Појасу Газе осудио је терористички напад на  "Крокус сити хол" у Красногорску код Москве.

"Исламски покрет отпора Хамас најоштрије осуђује терористички напад на цивиле у руској престоници Москви, који је резултирао смрћу и рањавањем десетина људи", наводи се у саопштењу објављеном на Телеграм каналу покрета.

Захарова: Захваљујемо се Гутерешу

"Захваљујемо се генералном секретару УН на брзом прилагођавању и формулисању јасног става", поручила је портпаролка МСП Русије Марија Захарова. 

Гутереш изјавио саучешће руској влади и народу Русије

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш је изразио саучешће влади и руском народу због терористичког напада. 

Оценио је да треба осудити овакав напад "на најјачи начин".

Сиријски посланик: Преурањено је кривити било кога, али не можемо да искључимо умешаност САД

Терористички напад у Москви, изведен непосредно након Путинове победе на председничким изборима, одговор је оних који су овом победом погођени, рекао је за РИА Новости сиријски посланик Мохамед Кхеир ал-Акам.

"Поставља се питање када и где је извршен терористички напад. Извршен је после победе Путина на председничким изборима, односно ово је порука оних који су погођени његовом победом", сматра посланик.

По мишљењу политичара, јачање позиције Русије "задире у интересе многих западних земаља", пре свега Сједињених Држава, а успеси Руске Федерације у војној и економској сфери су "изазови за западни свет".

"Преурањено је било кога кривити, али не можемо искључити умешаност Сједињених Држава или коришћење њихових механизама за подривање безбедности у Москви", закључио је посланик.

Канадско министарство спољних послова осудило терористички напад на Крокус

Канада осуђује монструозне нападе терориста који су се догодили у петак у Подмосковљу и изражава саучешће жртвама, наводи се у саопштењу канадског министарства спољних послова.

"Канада је ужаснута монструозним сликама које стижу из Красногорска. Осуђујемо ове монструозне нападе. Изражавамо саучешће породицама страдалих и желимо брз опоравак жртвама", наводи се у саопштењу које је објавило одељење за социјална питања на Иксу.

Премијер Шкотске: Нема оправдања за напад на цивиле

Премијер Шкотске Хамза Јусуф је након терористичког напада на "Крокус сити хол" код Москве рекао да не може бити оправдања за нападе на недужне цивиле и изразио саучешће жртвама и њиховим породицама.

Арапска лига осудила терористички напад

Генерални скретар Арапске лиге (регионалног арапског удружења, чије су чланице Алжир, Бахреин, Египат, Ирак, Јемен, Јордан, Катар, Комори, Кувајт, Либан, Либија, Мароко, Мауританија, Оман, Палестина, Саудијска Арабија, Сирија, Сомалија, Судан, Тунис, Уједињени Арапски Емирати, Џибути) изразио је саучешће поводом терористичког напада у "Крокус сити холу" у Москви, саопштено је из Арапске лиге.

Руски министар здравља: 60 одраслих пацијената и једно дете у тешком стању

Руски министар здравља Михаило Мурашко саопштио је да је 60 одраслих пацијената и једно дете, повређених у Крокусу, у тешком стању.

Наиме укупно је хоспитализовано 115 особа, од којих петоро деце. Више од 30 људи затражило је амбулантну негу.

Генерални секретар ОДКБ осудио терористички напад на "Крокус сити хол"

Генерални секретар Организације договора о колективној безбедности (ОДКБ) Имангали Тасмагамбетов, у поруци руском председнику Владимиру Путину, осудио је терористички напад у "Крокус сити холу", изразио саучешће родбини жртава и пожелео брз опоравак настрадалима.

"Најоштрије осуђујемо овај свирепи, неоправдани злочин. Дубоко тугујемо са вама. Дозволите ми да у своје лично име и у име Секретаријата Организације договора о колективној безбедности изразим искрено саучешће родбини жртава и пожелим што бржи опоравак жртвама", наводи се у тексту писма које је објављено на званичном сајту ОДКБ.

Белгија је изразила саучешће поводом терористичког напада Крокус

Белгија је изразила саучешће породицама жртава терористичког напада у Москви, саопштило је Министарство иностраних послова.

Орбан изразио саучешће

Мађарски премијер Виктор Орбан изразио је најдубље саучешће након терористичког напада на "Крокус сити хол" у Москви.

Локализован пожар у "Крокусу"

Министарство за ванредне ситуације саопштило је ноћас да је пожар у "Крокус сити холу" локализован.

Медији су раније пренели да је изгорео цео кров и трећина комплекса.

Здравствени званичници: Најмање 145 особа повређено у нападу

Регионално министарство здравља објавило је листу 145 особа које су повређене у нападу на "Крокус сити хол" у Москви.

Најмање 40 особа убијено је у терористичком нападу.

"Њујорк тајмс": Америчко упозорење било је у вези са данашњим нападом у Москви

Упозорење Сједињених Америчких Држава од 7. марта да би "екстремисти" могли да изведу напад у Москви у вези је са данашњим терористичким нападом у тржном центру у руској престоници, пише "Њујорк тајмс", позивајући се на неименоване изворе.

Опширније читајте ОВДЕ

Након терористичког напада у московским болницама хоспитализовано је 37 особа

У болницама у московској области, 37 особа је хоспитализовано после терористичког напада у "Крокус сити холу", саопштило је регионално министарство здравља.

Седам особа је у тешком стању. Међу рањенима су и дечак и девојчица са прострелним ранама.

Подољак: Украјина нема никакве везе са дешавањима у концертној дворани "Крокус"

Шеф кабинета украјинског председника Михаил Подољак изјавио је вечерас да Украјина нема никакве везе са догађајима у концертној дворани "Крокус сити хол" у Москви. 

"Да разјаснимо: Украјина нема апсолутно никакве везе са овим догађајима", поручио је он.

МСП: Нема информација да међу настрадалима има држављана Србије

Министарство спољних послова Србије саопштило је да су, поводом терористичког напада у Москви, то министарство и Амбасада Републике Србије у Москви, у сталном контакту са надлежним службама Руске Федерације и да за сада нема информација да се међу пострадалима налазе српски држављани.

Додик: Српска снажно осуђује терористички напад у Москви

Република Српска снажно осуђује терористички напад који се вечерас догодио у Москви у ком су страдале десeтине невиних људи, истакао је председник Републике Српске Милорад Додик.

"Изражавам најдубље саучешће породицама страдалих, председнику Владимиру Путину и народу Русије", написао је Додик и додао да овакви напади су опомена свима.

"Никада не смемо да одустанемо од борбе против терориста, који су заједнички непријатељ цивилизованог свeта", поручио је Додик.

Акт немилосрдног насиља које нема оправдање

Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић упутила је телеграм саучешћа председнику Руске Федерације Владимиру Путину поводом терористичког напада у Москви, нагласивши да најснажније осуђује овај акт немилосрдног насиља које нема оправдање.

"Дубоко ме потресла вест о безумном терористичком нападу у концертној дворани у Москви у којем је страдао велики број недужних грађана, а многобројни тешко повређени", навела је Жељка Цвијановић.

Она је изразила уверење да ће сви одговорни за тај гнусни напад бити приведени лицу правде.

"У овим тешким тренуцима за руски народ, упућујем изразе дубоког саучешћа. Молимо Вас да изразе саосећања и подршке пренесете породицама страдалих и повређених", наводи се у телеграму саучешћа српског члана Председништва БиХ, пренео је РТРС.

Вулин: Србија дели бол са Русијом па нека нам и за то уведу санкције

Доскорашњи директор Безбедносно-информативне агенције Александар Вулин поручио је вечерас да је за терористички напад у Москви у којем је погинуло 40, а рањено више од 100 људи потребно изрећи казну тежу од затвора за све који су у том злочину учествовали.

"Злочин у Москви не тражи осуду, он тражи казну тежу од затвора и ту не мислим само на извршиоце, мислим на све који су у ланцу командовања, од финансијера, па до политичара. Србија дели бол са Русијом па нека нам и за то уведу санкције. Уједињени смо у болу и наше мисли су са народом Русије", поручио је Вулин.

Захарова критикује нејасне западне осуде терористичког акта у Москви

Портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова критиковала је, како је рекла, нејасне западне осуде терористичког напада на "Крокус".

"Употреба двоструких стандарда од стране Запада на светској сцени и кокетирање са овим довели су га у дубоку кризу", рекла је Захарова.

Италијански министар спољних послова и заменик премијера Антонио Тајани изјавио је раније у вези са терористичким нападом у Москви да осуђује сваки облик тероризма.

На питање радија "Спутњик" шта значи осуда "тероризма у свим облицима", Захарова је подсетича на шефа дипломатије ЕУ Жозепа Бореља.

"Као што је Жозеп Борељ недавно рекао целом свету, постоје прелепе баште и дивље џунгле, знате, ово је кокетирање са двоструким стандардима... то је сведочанство о најдубљој кризи Запада, опасној у свим својим манифестацијама: како за њих, тако и за свет у целини", рекла је Захарова.

Русија тражи седницу СБ УН

Русија ће тражити седницу Савета безбедности УН због терористичког напада у комплексу "Крокус".

Отказане представе, концерти

"Бољшој театар" саопштио је да се отказују представе и концерти на свим сценама овог позоришта током викенда.

И читав низ других московских позоришта, као што је "Савременик", Позориште Вахтангова, је донео исту одлуку. Неће радити ни Третјаковска галерија.

Вучић: Надамо се да се ово никада неће поновити

Председник Србије Александар Вучић је говорећи о терористичком нападу који се вечерас догодио у тржном центру и концертној дворани "Крокус сити" истакао да је то непосредни повод да сазове Седницу савета за националну безбедност.

Он је изразио саучешће грађанима Русије и додао да се нада ће терористи бити приведени или ликвидирани.

"Надамо се да се ово никада неће поновити", додао је.

Широм света осуђују терористички акт у "Крокус сити холу" у Москви

Портпарол Министарства спољних послова Ирана Насер Канаани осудио је терористички акт у Подмосковљу и изјавио да је Иран уз Русију у овом трагичном тренутку.

Такође, Министарство спољних послова Сирије истакло је да одлучно осуђује кукавички терористички акт у Крокус сити холу, упутило саучешће породицама жртва и пожелело брз опоравак повређенима.

Председник Азербејџана Илхам Алијев изразио је саучешће руском лидеру Владимиру Путину у вези са терористичким актом у Москви, рекавши да је дубоко потресен монструозним терористичким нападом.

С одлучном осудом терористичког акта огласило се и Министарство спољних послова Узбекистана, као и Азербејџана.

Шеф дипломатије Кубе Бруно Родригес Париља осудио је терористички акт услед ког је много људи погинуло и рањено и изразио најдубље саучешће народу и влади Русије, а посебно породицама и ближњима погинулих.

Председник Венецуеле Николас Мадуро изразио је саучешће поводом терористичког акта у "Крокусу" изразивши уверење у јединство руског народа.

Са осудом терористичког акта у Московској области огласило се и Министарство спољних послова Египта, а осуде су стигле и са Запада: из Министарства спољних послова Италије, Немачке, Луксембурга, Аустрије...

Амбасада Сједињених Америчких Држава саопштила је да је шокирана терористичким нападом у Подмосковљу и изражава саучешће руском народу.

Такође, амбасада Велике Британије у Русији осудила је терористички напад у "Крокусу" и упутила саучешће породицама и рођацима погинулих и повређених.

Министарство спољних послова Француске изразило је саучешће руском народу после терористичког напада у Москви.

Државна Дума сматра да је Украјина умешана у напад

Служба безбедности Украјине (СБУ) и Главна обавештајна управа (ГУР) Министарства одбране Украјине могле би да буду умешане у терористички напад на "Крокус", рекао је за "РИА Новости" посланик Државне думе Виктор Водолацки. 

"По мом мишљењу, овај чин застрашивања извели су терористи СБУ или ГУР-а, који су више пута доказали своју способност да почине гнусне злочине и убијају цивиле", рекао је Водолацки.

Према његовом мишљењу, полицајци ће сигурно пронаћи кривце. "Неће бити кажњени само починиоци, већ и они који су координирали и планирали овај нељудски чин", додао је он.

Француско Министарство спољних послова изразило је солидарност са Русима након терористичког напада

Министарство спољних послова Француске изразило је солидарност и саучешће руском народу после напада у "Крокус сити холу" у Москви.

Британска амбасада осудила напад на "Крокус"

Британска амбасада у Руској Федерацији осудила је терористички напад у "Крокусу сити холу" и изразила саучешће породици и пријатељима повређених и убијених.

Ердоган изразио саучешће

Шеф турске дипломатије телефонирао је Сергеју Лаврову и у име председника Реџепа Тајипа Ердогана пренео саучешће народу Русије поводом трагедије у "Крокус сити холу" и изразио беспоговорну осуду тог терористичког акта.

Патријарх Кирил: Суров и циничан напад

"Терористички напад у 'Крокусу' запањује својим цинизмом и суровошћу", поручио је руски патријарх.

Руска гарда на месту напада

Руска Национална гарда саопштила је да трага за нападачима, као и да евакуише преживеле из тржног центра.

"На месту терористичког напада у 'Крокус сити холу' раде специјалне јединице Руске гарде. У току је потрага за криминалцима и евакуација грађана из зграде. Искрено саучешће породицама и пријатељима настрадалих", наводи се у саопштењу.

ЕУ шокирана терористичким актом у Москви

Портпарол спољнополитичке службе Европске уније Петер Стано саопштио једа је ЕУ шокирана и потресена саопштењима о терористичком акту у Крокус сити холу, као и да Унија осуђује све нападе на цивиле и изражава саучешће грађанима Русије.