Србија и Балкан

Вучић: Саучешће грађанима Русије, надамо се да се ово неће више поновити

Председник Вучић је рекао да се нада да ће за 7 дана имати мандатара, а да ће Влада бити изабрана пре 6. маја
Вучић: Саучешће грађанима Русије, надамо се да се ово неће више поновити© Tanjug/SAVA RADOVANOVIĆ

Председник Србије Александар Вучић је говорећи о терористичком нападу који се вечерас догодио у тржном центру и концертној дворани "Крокус сити" истакао да је то непосредни повод да сазове Седницу савета за националну безбедност.

Он је изразио саучешће грађанима Русије и рекао да се нада да ће терористи бити приведени или ликвидирани.

"Надамо се да се ово никада неће поновити", додао је.

Он истиче да је 7. марта америчка амбасада позвала грађане да не иду у шопинг молове у Москви.

"То су после урадиле и неке друге амбасаде. Што значи да су њихове службе пресреле одређене разговоре, и знале су да ће то да се догоди. У сваком случају трагичан догађај, који има несагледиве последице. Неки ће рећи да су то исламисти, неки ће рећи Кијев. Неки ће чак рећи и да је Москва то урадила. Ипак, нема никакве сумње да ће бити даље ескалације сукоба у Украјини, приближавање општем рату", рекао је Вучић за ТВ Прва.

Додао је да смо свакога дана све ближе великом светском сукобу, највећем у историји, који ће однети више живота него чак Други светски рат.

Каже да су слике из Москве језиве.

Председник истиче да је Србија једна од најбезбеднијих земаља на свету.

"Ми јесмо једна од најбезбеднијих земаља на свету. Важно је да ми предузмемо све могуће мере, иако никада не можете да знате шта и где може да се догоди. Сутра ћемо рећи полицији да шопинг молове и стадионе додатно обезбеде, сва места где има велики број људи. Да ми сачувамо наше становништво, да се припремимо за то", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће се радити на апсолутној заштити безбедности у Србији, и да ће на томе радити све агенције.

"Предлагаћемо и неке нове законе. Пошто је сада постало модерно, медији се боре за кликове, али видите да постоји неки тренд пораста напада ножем. Посебно код корисника наркотика, и значајно ћемо повећати кривичне казне за оне које ухватимо са хладним оружјем било где. Идемо у народну скупштину са тим предлогом. Хоћемо да Београд буде један од три најсигурнија града", наглашава он.

Вучић је рекао и да постоји једна кампања у Београду и Србији која говори о томе колико је Београд тобоже небезбедан, а у ствари је, како је рекао, један од најбезбеднијих градова на целом свету.

"Али ми свакако не смемо тиме да будемо задовољни, морамо да додатне мере предузимамо. Све наше агенције морају да буду умрежене, и МУП такође", рекао је Вучић.

Каже да ће сутра бити безбедно на утакмици Црвена звезда - Зенит, иако се ради о мечу "високог ризика" и да "птица неће моћи да пролети".

"И бићемо немилосрдни према свима који хоће да нам угрозе безбедност", нагласио је председник.

Вучић је истакао да грађани Србије увек знају да могу да се ослоне на своје руководство, и да знају да је држава изнад свега.

О Куртију

Вучић je оценио да се од премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија може чути свашта јер је, и како оцењују страни аналитичари, постао нервозан из више разлога, да није сигуран како ће се завршити све у Украјини, а ни амерички избори.

Председник истакао да морају некако да пробају све да заврше, јер на крају знају да ће им Путин испоставити рачун око Косова.

"И у складу са тим би он желео што пре да се нешто догоди, не би ли НАТО могао да интервенише против Србије, где би он могао да добије некаквог ратног победника", рекао је Вучић одговарајући на питање да прокоментарише наводе медија око могућности рата на КиМ и то да Курти тврди да су на граници примећене јединице Војске Србије, као и на питање да ли се Београд спрема за рат.

Он је нагласио да "Србија неће срљати у ратне сукобе у које би неки да је уведу".

"Нама није потребан рат. Нама је потребан мир. Нама је потребно паметно понашање. Србија неће да ради оно што од ње очекују, Србија мења свој приступ и чекаће повољан тренутак за политичку акцију, у којој, како Курти наводи, види претњу", додао је.

"Тај снимак који је показао, он је из копнене зоне безбедности коју ми и по војно-техничком споразуму и по Резолуцији 1244 имамо право да чувамо, штитимо", нагласио је председник.

Додао је да ту борави значајно мањи број војника него што је то био случај раније, и да ту бораве врло добро обучени војници Војске Србије који раде свој посао у складу са интересима ове земље.

Рекао је да и они врло добро сарађују са припадницима КФОР-а и да нису уочени неки проблеми.

Он је подсетио да је и амерички званичник Џејмс О'Брајан рекао да српски председник зна да Вашингтон сматра неприхватљивим коришћење силе против Косова.

"Апсолутно нам је то познато. Као што и Џејмс О'Брајан зна колико је неприхватљиво било све то што су користили силу против Србије и супротно нормама међународног јавног права. Он данас каже да је то било неопходно", рекао је он.

Председник је додао да зна да су они јаки и велики, а ми мали.

"Зато сам ја је рекао, бићемо довољно стрпљиви, довољно паметни, довољно мудри и чекати другачију политичку прилику", рекао је он.

Председник је, везано за Куртијеве приче појединих западњака о дешавањима 1999. године, рекао да је боље да ћуте него то што говоре.

"Много је боље да ћуте него све ово што причају претходних дана. Али добро, немам никакав проблем са тим, пошто ће они да наставе то да правдају, јер како да не правдају. Морају некако да пробају све да заврше, на крају знају да ће им Путин испоставити рачун око Косова", рекао је Вучић.

"Нема договора о динару"

Председник је рекао да нема договора око динара и да све што донесе премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти уз подршку ЕУ или САД, биће само наметнуто.

"Можете да донесете све против нас, нема договора око динара, све што донесете биће наметнуто и ми ћемо рећи у реду је, наметнуо је Курти уз подршку ЕУ, САД, видећемо кога још, ако још неко буде. Много сте велики, много јаки, ми ћемо да издржимо", рекао је председник.

На питање да ли ће тзв. Косово бити примљено у Савет Европе 27. марта, председник је рекао можда не тог дана, али "неког 27. да хоће".

"Неког 27. хоће, шта их брига", рекао је председник.

Председник је поручио да ће цео свет видети изненађења тада, и да ће "цео свет да сазна какви су лажови".

"Ако анализирате европску мапу, 200 најгорих против Србије више никада неће видети тај Европски парламент. Од Виоле фон Крамон и многих других", рекао је председник.

"Једна од могућности је да изађемо из Савета Европе"

Вучић је рекао да постоји могућност да Србија изађе из Савета Европе и да би пријем тзв. Косова у ту организацију де факто представљало избацивање Србије.

"Биће им веома, веома непријатно када се буду чули сви детаљи око тога како су лагали Србију око Савета Европе и све остале приче. Ви идите са тим, а онда ћемо да видимо хоће ли Србија да остаје или неће да остаје у Савету Европе. И ни то нећете сазнати пре него што ово урадите. Па да видимо, можда вам се више свиђа да имате Приштину у Савету Европе него да имате Београд и Србију", изјавио је Вучић.

Оценио је да је то ионако организација која одлучује "још мало ни о чему".

Подсетио је да је Русија избачена из СЕ, пре него што су тзв. "Косово" ставили на дневни ред.

"Неки стручњаци траже увођење санкција Русији, а ја питам онда на кога ћемо да се ослањамо у Савету безбедности", додао је.

Мандатар за 7 дана

Он је још једном честитао Ани Брнабић на избору за председницу Скупштине Србије, рекавши да се нада да ће имати мандатара за 7 дана, а да ће Влада бити изабрана пре 6. маја.

"Нисам стигао да гледам скупштину био сам у Бриселу, па постављао камен темељац за фабрику у Инђији. Радио сам напорно и мало шта сам гледао да будем сасвим искрен", рекао је Вучић на ТВ Прва.

Каже да је чуо да је пропустио много увреда на свој рачун, пре свега његове породице.

На коментар да је опозиција гађала тоалет папиром председницу скупштине Ану Брнабић и потпредседнике, Вучић је оценио да је то "врхунац промоције њихове идеологије".

Како каже, то је нешто на шта је навикао, а да крађа тоалет папира из скупштине говори о њиховој подсвести и потреби, готово клептоманској, да украду све што стигну.

"Листа Београд не сме да стане освојила би у Београду 55 мандата"

Вучић је рекао да би СНС данас, када би самостално са листом Београд не сме да стане, изашла на београдске изборе, освојила 55 мандата.

"Самостално, без СПС били бисмо ближе 55 мандата" рекао је председник, додајући да би опозиција би била у паду, те да се и даље на његову жалост високо држе Несторовић и посебно, Јовановић који је његово највеће разочарање у политици.

"То је то. СНС би имао најмање 5 мандата више", нагласио је Вучић и додао да би и листа Србија против насиља имала мање мандата, тачније, како је додао, три.

О инвестицијама и Експу

Председник је открио да до 20. марта ми имамо милијарду и 172 милиона евра страних директних инвестиција, што је апсолутни рекорд за нашу земљу.

"Имали смо скоро Континентал из Немачке, Линг Лонг кинески, и америчка инвестиција. То су биле највеће инвестиције у другој декади марта. Нећемо да нас увлаче у сукобе, то нећемо. Хоћемо мир, али да нас понижавате, то нећемо да прихватимо", поручио је Вучић.

Он је рекао да Експо није само прилика да се гради, већ и да се сами променимо, да променимо навике и да будемо изванредни домаћини.

"Експо није само прилика за изградњу објеката и то како ће Београд изгледати лепше, како ће изгледати лепше наши градови и села, то је прилика да променимо себе, своје навике, да будемо и изванредни домаћини онима који у наш град долазе", рекао је председник.

Додао је да се на простору где ће бити Експо већ много ради, да људи треба да знају да ће ту бити национални стадион, пруга која ће ићи од аеродрома до центра града...

Навео је да му је жао што се мало пише о тим радовима, а гради се метро на Макишу, Експо комплекс, те да радови напредују.

О посети Бриселу

Председник је истакао да је посета Бриселу била једна од најбољих до сада, и да је имао одличне разговоре са светским лидерима.

"Људи овде имају будућност, ово ће бити најсигурнија земља у будућности, и зато позивам наше људе да се врате. Како ће другде бити, у то нисам сигуран. Причали смо о нуклеарној енергији у Бриселу, и ми ћемо морати да мењамо законе из доба СФРЈ. До 2050. године трошићемо четири пута више струје него сада. Ми једва данас крпимо ово да људи немају проблема. Потребе грађана и индустрије су веће него што су икада биле", рекао је он.

Вучић истиче да морамо градити нафтовод ка Мађарској, и нове путеве како не би било више чекања, те да мора да се обезбеди складиште за гас.

"Мора да се праве складишта у Честерегу или Итебеју, тамо где већ имамо гаса. Да идемо са нафтоводом ка Мађарској, али да правимо много већа складишта", рекао је председник.

О коментарима посланика коалиције НАДА

На увреде посланика из коалиције НАДА да је "ишао у Сребреницу да клања", и да је "договорио линч", председник каже да у клањању нема ништа лоше, али да он не може да се клања јер је Србин православне вере.

"Сматрам да су и Петрова црква и Алтун џамија у Пазару наше заједничко наслеђе. Позивам људе да посете и једно и друго, да виде наше богатство. Ишао сам да одам почаст бошњачким жртвама, и оставим цвет. Не могу да клањам, ја сам Србин православне вере, коме су готово сви страдали од усташа", нагласио је председник.

Он додаје да је једва преживео напад у Сребреници, и да то никоме не би пожелео.

"Када вам неко каже - договорили сте се са Бакиром Изетбеговићем, ја сам тамо једва преживео. Никоме на свету не бих пожелео то кроз шта сам прошао. У тренутку када сам положио цвет, схватио сам шта се збива и то је као стампедо кренуло са свих страна према мени. Помирио сам се са животом и рекао - буди поносни Србин који неће своју земљу да унизи, немој да спустиш главу. И нисам. Ако неко хоће да каже да је то било намештено, тај је или покварен или луд", рекао је председник.

О Тиршовој 2

Председник је најавио да ће "Тиршова 2" ускоро бити изграђена, те да у априлу крећу суштински радови.

Вучић је најавио и отварање радова на обилазници око Ниша следеће недеље и истакао да ћемо имати изузетно добру пругу до Димитровграда.

"Затим иде изградња пруге Београд - Ниш. Пругу Београд - Суботица завршавамо до краја септембра и стизаћемо за сат и 10 минута од центра Београда до центра Суботице. Са мађарским премијером Виктором Орбаном сам разговарао да и они убрзају радове да идемо до Будимпеште за два сата и 40 минута. Молим људе да се сконцентришу јер пред нама нису лаки дани", рекао је он.

Вучић је позвао људе и да у недељу дођу у Прокупље, где ће бити одржана централна манифестација обележавања 25 година од НАТО агресије на СРЈ.

О Економији

Председник се вратио на тему економије и рекао је да имамо добре економске показатеље.

Осврнуо се на речи шефа ММФ-а који је за српску економију рекао да је "отпорна" и да се са недавним глобалним ударима "изборила на импресиван начин".

"Имамо највеће девизне резерве и злата икада. Цена злата расте, али чим вам злато расте, и бакар расте, то значи да нам рат предстоји. Или смо у великом рату, или се још гори приближава. Тако реагују берзе", нагласио је он.

image