Свет

"Њујорк тајмс": Упозорење амбасаде САД односило се на данашњи напад у Москви, али Кијев није крив

У терористичком нападу у Москви погинуло је више од 40 особа, а повређено више од 100. САД одлучно негирају умешаност Украјине
"Њујорк тајмс": Упозорење амбасаде САД односило се на данашњи напад у Москви, али Кијев није кривGetty © Anadolu / Contributor

Упозорење амбасаде САД у Москви издато 7. марта да "екстремисти имају непосредне планове да гађају велика окупљања у Москви, укључујући и концерте" у вези је са данашњим нападом у "Коркус сити холу" у Москви, пише "Њујорк тајмс" позивајући се на неименоване изворе.

У данашњем нападу у Москви погинуло је више од 40 особа, а повређено више од 100, укључујући децу.

Упозорење није повезано са могућом украјинском саботажом, рекли су неименовани амерички званичници, додајући да Стејт департмент не би употребио реч "екстремисти" да упозори на акције које су наређене из Кијева.

Лист наводи да су амерички званичници сада забринути да би председник Русије Владимир Путин могао да покуша да лажно окриви Украјину за напад како би, наводно, "поткопао подршку" Кијеву.

Џон Кирби, портпарол Савета за националну безбедност председника Бајдена, рекао је новинарима да Бела кућа "у овом тренутку нема назнака да су Украјина или Украјинци умешани" у напад у Москви.

Огласила се и портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова и упитала "на основу чега и усред трагедије, званичници у Вашингтону доносе закључке о нечијој невиности?" Она је позвала Вашингтон да, ако има информације, подели исте са Москвом.

Михаил Подољак, главни саветник украјинске председничке канцеларије, поручио је да "Украјина нема апсолутно никакве везе" са нападом.

image