Русија

Индија престигла Немачку као највећи извозник лекова у Русију

Индијске фармацеутске компаније су искористиле чињеницу да су њихови западни пандани оставили празнину на руском тржишту
Индија престигла Немачку као највећи извозник лекова у РусијуGetty © Joe Raedle/Getty Images

Индија је прошле године постала највећи снабдевач Русије фармацеутским производима, тако попунивши празнину која је остала након одласка доминантних западних фирми са руског тржишта, известио је у понедељак РБК, позивајући се на податке које је прикупила аналитичка кућа "РНЦ фарма".

Индијски произвођачи су прошле године повећали укупан извоз лекова за три одсто и испоручили скоро 294 милиона паковања лекова у Русију, заменивши Немачку, која је била највећи снабдевач Русије 2021. и 2022. године, наводи се у саопштењу.

Прошле године Немачка је смањила своје испоруке лекова Русији за скоро 20 одсто на 238,7 милиона пакета, показују бројке.

Многе западне фармацеутске компаније обуставиле су у Русији делове пословања за које се не сматра да су од суштинске вредности усред сукоба Москве и Кијева. Бројни велики међународни произвођачи фармацеутских производа, укључујући "Ели Лили", "Бајер", "Фајзер", "МСД" и "Новартис", такође су обуставили нова клиничка испитивања у Русији.

Са друге стране, индијске фармацеутске компаније проширују своје пословање у Русији, укључујући заједничке пројекте, наводи РБК. Индијска фармацеутска индустрија је трећа по величини на свету, према индијској влади, а земља се често назива "светском апотеком".

Прошле године, само компанија "Оксфорд лабораторис" са седиштем у Мумбају повећала је своје испоруке Русији за 67 одсто на 4,8 милиона паковања, показују подаци.

Портфолио ове компаније укључује лекове за кардиоваскуларне и офталмолошке лекове, препарате за еректилну дисфункцију и друге. "Ипка лабораторис", још једна велика индијска фармацеутска компанија специјализована за "генеричке" лекове, односно лекове са истим компонентама као и лек који је некада производио само носилац патента, повећала је свој извоз за 58 одсто, на 13,7 милиона паковања прошле године.

Неки експерти су истакли да су западне санкције заправо подстакле јачање билатералне сарадње Русије и Индије у новим областима, укључујући фармацеутску, хемијску и прехрамбену индустрију, експлоатацију нафте и прераду дијаманата.

Други кључни добављачи лекова у Русију прошле године су Француска, која је повећала извоз за 7,6 одсто на 149,4 милиона паковања, Мађарска, са повећањем од 11,6 одсто на 112,5 милиона паковања, и Израел, који је повећао испоруке за 11 одсто на 149,8 милиона паковања, према подацима "РНЦ фарма".

image
VV inauguration
banner