Русија

Захарова позвала: Не дозволимо да нацизам подигне главу у Европи

Берлин нема морално право да другачије третира жртве нацистичких злочина Трећег рајха, поручила је портпаролка руског Министарства спољних послова, коментаришући изјаву немачке министарке унутрашњих послова Ненси Фезер о посебној одговорности Немаца према Јеврејима
Захарова позвала: Не дозволимо да нацизам подигне главу у Европи© Sefa Karacan/Anadolu Agency/Getty Images

Немачка нема морално право да другачије третира жртве нацистичких злочина и да говори о одговорности само према Јеврејима, навела је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, коментаришући изјаве Берлина о посебној одговорности Немаца према Јеврејима.

"Шта је са измученим, спаљеним, живим закопаним народима других националности? Исплата одштете жртвама нацистичких злочина само једне националности и сношење историјске одговорности грађанима само једне државе је понављање злочина и грешака од пре 80 година", написала је Захарова на Телеграму.

Она је нагласила да Берлин своју политику води супротно одредбама међународно-правних докумената.

Захарова је подсетила да резолуција Генералне скупштине УН o Холокаусту говори о страдању "Јевреја и безброј припадника других мањина", а исту формулацију користи и резолуција Унеска, док се Берлинска декларација ОЕБС-а генерално односи на "све етничке и верске групе".

"Нацистичка Немачка је починила злочине не само против једне националности, већ против многих. Заправо, о томе говори формулација 'злочина против човечности' коју је користио Нирнбершки трибунал, осудивши националсоцијализам", рекла је Захарова.

Руска званичница је подсетила да злочини против сваке посебне групе имају своје име у оквиру националног законодавства или традиције, па је тако за Јевреје то "шоа", за ставновнике Лењинграда је то блокада, призната као геноцид (као што су биле акције нациста, на пример, у Калињинграду, Ростову, Пскову, Вороњежу и другим регионима), док Роми говоре о трагедији "Самударипен" или "Параимос".

"Берлин нема морално право да другачије третира жртве нацистичких злочина Трећег рајха. У гасним коморама сви су се једнако гушили и горели на огњишту пећи Треблинка без обзира на националну припадност и језик. Не дозволимо да нацизам дигне главу у Европи!", закључила је Захарова.

image