Русија

МСП Русије: Немачка да исплати одштету онима који су преживели опсаду Лењинграда

Блокада Лењинграда била је један од најбруталнијих, најмонструознијих чинова геноцида над многонационалним грађанима СССР-а, који је Трећи Рајх намерно спроводио. Захтевамо од немачких власти да испоље одговорност и одговоре на захтеве оних који су преживели опсаду, будући да се одређена одштета данас издваја за бивше сараднике Трећег рајха, поручила је Марија Захарова
МСП Русије: Немачка да исплати одштету онима који су преживели опсаду Лењинградаwww.globallookpress.com © Vladimir Baranov

Учесници одбране и грађани Лењинграда, који су се током Другог светског рата боравили у данашњем Санкт Петербургу и преживели опсаду, изазвану акцијама фашистичких трупа, затражили су у септембру ове године од немачке владе да се хуманитарне исплате Берлина прошире на све и данас живе становнике Санкт Петербурга, а не само на оне који су јеврејског порекла. 

Тим поводом из Министарства спољних послова Русије кажу да подржавају захтев своји држављана, који је дипломатским каналима већ предат немачким властима. 

"Као одговор, немачка страна је обавестила руску амбасаду у Берлину да нема намеру да удовољи овом, по нашем чврстом уверењу, морално оправданом захтеву људи нејеврејске националности, који су преживели опсаду. Сматрамо апсолутно неприхватљивим и неубедљивим изговоре немачких власти и њихово позивање на тобоже већ постигнуто решење овог питања које се односи на то да је Немачка већ платила репарације Совјетском Савезу после Другог светског рата", каже Захарова.

"Не може постојати никаква правна веза између послератних репарација и жеље оних који су преживели опсаду Лењинграда да задовоље људску правду", објашњава она.

Овакав став Берлина посебно упада у очи ако се зна да Немачка данас исплаћује одређену суму својим грађанима који су током Другог светског рата били део СС јединица, али и странцима за које се зна да су сарађивали са Трећим рајхом. У то спадају и они колаборационисти који су били повезани са блокадом Лењинграда, истиче представница руског Министарства спољних послова.

"Блокада Лењинграда била је један од најбруталнијих, најмонструознијих чинова геноцида над многонационалним народом СССР-а, који је Трећи Рајх намерно спроводио. Захтевамо од немачких власти да испоље одговорност, чују шта им говоре они малобројни који су преживели опсаду и достојно одговоре на њихове захтеве", поручује Москва. 

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner