Русија

Путин потписао закон о забрани промене пола: Интервенције само у медицинске сврхе

Како је током расправе о предлогу закона у Комитету за социјалну политику Савета Федерације изјавила заменица министра здравља Јевгенија Котова, документом се не крше уставна права грађана
Путин потписао закон о забрани промене пола: Интервенције само у медицинске сврхеwww.globallookpress.com © Alexander Kazakov/Kremlin Pool

Председник Руске Федерације Владимир Путин потписао је закон о забрани промене пола, то се сада може урадити само из медицинских разлога, објављено је на порталу правних информација.

Забрањене су медицинске интервенције, укључујући и употребу лекова усмерених на промену пола.

Ово не обухвата поступке за лечење "урођених аномалија (деформитета), генетских и ендокриних болести повезаних са формирањем гениталних органа код деце", које прописује лекарска комисија.

Матичне службе ће вршити измене у својој евиденцији само ако постоји лекарско мишљење да је интервенција неопходна из здравствених разлога.

Ако један од супружника промени пол, брак се поништава. Осим тога, након промене пола биће забрањено да се усвајају деца.

Норме закона не важе за оне који су променили пол пре његовог ступања на снагу.

Како је током расправе о предлогу закона у Комитету за социјалну политику Савета Федерације изјавила заменица министра здравља Јевгенија Котова, документ не крши уставна права грађана.

Према њеним речима, у периоду од 2018. до 2022. године матичне службе су извршиле око две хиљаде измена у исправама грађана након промене пола.

image