Русија

Шојгу: Украјина од јануара изгубила више од 80.000 војника и 14.000 комада наоружања

Кијев покушава да убеди западне савезнике да је у стању да нам пружи отпор и због тога и спроводи терористичке нападе на нашој територији, каже министар одбране Русије
Шојгу: Украјина од јануара изгубила више од 80.000 војника и 14.000 комада наоружања© Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Украјинске снаге нису успеле да постигну своје циљеве ни на једном делу фронта, рекао је данас министар одбране Русије Сергеј Шојгу на састанку с руководиоцима Оружаних снага Русије.

"Од почетка године преузели смо контролу над 403 квадратна километра територије нових региона Руске Федерације. Настављамо да смањујемо борбени потенцијал непријатеља", додао је Шојгу и поручио да је Украјина од јануара ове године изгубила више од 80.000 војника, 14.000 јединица наоружања, укључујући и више од 1.200 тенкова и другог оклопног возила.

Mинистар одбране Русије је потврдио да је контраофанзива Украјине пропала, као и да руске снаге настављају да потискују украјинске јединице на западном правцу. 

Подсетио је да је захваљујући храбрости и професионалности руских војника, током протеклих месец дана ослобођено четири места у ДНР и једно у Запорошкој области.

Упркос одсуству резултата Украјине на фронту, како каже Шојгу, Кијев као и раније покушава да убеди западне спонзоре да је у стању да се супротстави Руској Федерацији. 

"Да би то урадио, Кијев покушава да пренесе борбе на територију наше земље, прибегавајући терористичким нападима и гранатирању цивила".

Према речима руског министра одбране, само у марту Оружане снаге Русије извеле су 190 групних и два масовна напада дроновима по Украјини.

"Уништени су војни објекти и објекти енергетске инфраструктуре", потврдио је данас шеф МО Русије.

Наставља се јачање руске флоте

Шојгу се на састанку дотакао и Војно поморске флоте Русије и најавио ново појачање.

"Да бисмо повећали борбени потенцијал Ратне морнарице, настављамо да је опремамо бродовима са прецизним оружјем великог домета. Конкретно, ради се малим носачима ракета типа 'каракурт'. Главни брод ове серије, 'циклон', ушао је у састав Црноморске флоте и успешно испуњава постављене задатке", рекао је Шојгу и додао да се очекује да ће до краја године флота добити још три таква брода.

Потврђено је и да се ради на серијској производњи патролних бродова пројекта 22160. Изградња петог таквог брода под називом "Виктор Велики" је у завршној фази, додао је министар и открио да ће је овај брод намењен Црноморској флоти.

Шојгу је данас такође објавио именовање Александра Мојсејева за главнокомандујућег Ратне морнарице Русије, Константина Кабанцова за команданта Северне флоте, а Сергеја Пинчука за команданта руске Црноморске флоте.

"Колеге, честитам! Будите свесни огромне одговорности која пада на ваша плећа. Надам се да ћете се изборити са задацима које су врховни командант Оружаних снага Руске Федерације, Министарство одбране Русије Федерација и, наравно, држава су поставили за вас", рекао је Шојгу, преноси руско Министарство одбране.

image
VV inauguration
banner