Русија

"Вашингтон пост": САД упозориле Русију да ће "Крокус сити хол" бити мета терориста

Званичници у Москви кажу да су информације о нападу биле "превише опште"
"Вашингтон пост": САД упозориле Русију да ће "Крокус сити хол" бити мета терористаGetty © Anadolu / Contributor

Сједињене Америчке Државе су упозориле Русију да би московски "Крокус сити хол" могао да буде мета терористичког напада, две недеље пре него што је група наоружаних људи упала у концертну дворану убивши више од 140 особа, пренео је "Вашингтон пост" позивајући се на изворе.

Неименовани амерички званичници са којима је лист разговарао тврде да је руским властима послато обавештење са "високим степеном специфичности" дан пре јавног упозорења америчке амбасаде 7. марта.

У то време, америчка мисија је саветовала Американце у руској престоници да избегавају велике догађаје у наредних 48 сати, наводећи "извештаје да екстремисти имају непосредне планове да циљају велика окупљања у Москви, укључујући и концерте".

Бела кућа је такође навела да је поделила информације о потенцијалном нападу са руским властима. Шеф руске спољне обавештајне службе (СВР) Сергеј Наришкин је то потврдио, али је напоменуо да су "информације биле превише опште и да нам нису омогућиле да у потпуности идентификујемо оне који су учествовали у овом страшном злочину".

"Њујорк тајмс" је прошле недеље известио да је, иако су САД поделиле податке о претњи од тероризма, "акутни однос" између две земље – који је у великој мери последица украјинске кризе – спречио потпуно обелодањивање података. Амерички званичници су затајили неке информације "из страха да би руске власти могле да сазнају њихове обавештајне изворе или методе", додаје лист.

"Вашингтон пост" наводи и да су САД доставиле Москви информације о плановима терориста Исламске државе (ИСИС) да изведу напад на синагогу у Москви. Руска Федерална служба безбедности (ФСБ) саопштила је 7. марта да је спречила напад на јеврејски верски објекат, рекавши да су терористи убијени у пуцњави док су се опирали хапшењу.

Напад на "Крокус сити хол" догодио се 22. марта, када је група наоружаних људи упала у просторију уочи рок концерта, убивши 144 особе. Неколико осумњичених, укључујући четворицу директно умешаних у пуцњаву, ухапсиле су руске безбедносне службе неколико сати након трагедије.

Руски председник Владимир Путин описао је наводне кривце као "радикалне исламисте", рекавши да су ухваћени у бекству ка Украјини, где им је био организован прелазак границе.

Руски званичници наводе да су украјинске обавештајне службе можда организовале заверу, иако Кијев оштро негира било какву умешаност. САД и њихови савезници инсистирају да је напад организовала Исламска држава. Москва је сумњичава према покушајима Запада да Украјину ослободи било какве одговорности пре него што се истрага заврши.

image