Русија

У телефону једног од терористе из "Крокуса" пронађене фотографије с украјинском заставом

Москва је започела проверу припадника украјинске обавештајне службе и исламских терористичких организација како би се утврдило да ли су и на који начин умешани у терористички напад на Москву
У телефону једног од терористе из "Крокуса" пронађене фотографије с украјинском заставомwww.globallookpress.com © Alexey Belkin

У телефону једног од оптужених за терористички напад на "Крокус сити" пронађене су фотографије камуфлираних људи са украјинском заставом, иза којих су се налазиле уништене куће, саопштио је данас Истражни комитет Русије.

Ови подаци могу указивати на везу између терористичког напада и СВО, закључује Истражни комитет.

Истрага додаје да су извршиоци напада одабрали "Крокус сити" по наредби организатора.

"Ујутро 24. фебруара 2024. године, односно на годишњицу почетка СВО, један од саучесника је, по налогу руководиоца, пронашао на интернету снимке улаза у 'Крокус Сити Хол' и прилазних путева до њега и послао му (руководиоцу) снимке".

Истражни комитет додаје да је осумњичени потврдио својим исказом да је то заиста било тако.

Из комитета даље наводе да се истрага сада бави и провером припадника украјинске службе и исламистичких терористичких организација како би се утврдило да ли су и на који начин повезани са нападом од прошлог месеца.

Претходно, Москва је саопштила да иза напада, у којем је погинуло преко 140 људи, стоје Кијев, Лондон и Вашингтон.

Јавност је упозорена да постоји опасност од нових напада. На територији целе Русије појачане су антитерористичке мере. 

Москва је обећала освету и упозорила да ће сви они који су умешани у терористички напад на "Крокус сити" бити пронађени и кажњени, а председник Русије Владимир Путин истакао је да је главни циљ напада био да се изазове раскол у друштву, будући да је јединство свих народа који живе данас у Русији њена главна снага.

image