Русија

Путин: Нападом на Москву хтели су да нам уруше јединство

Русија је доведена у ситуацију да је морала да се брани, поручио је руски лидер
Путин: Нападом на Москву хтели су да нам уруше јединство© Tanjug/Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Постоје сви предуслови да мислимо да је главни циљ оних који су наручили терористички напад у Москви био тај да нанесу штету нашем јединству, рекао је председник Русије Владимир Путин на састанку Федерације независних синдиката.

"Други циљеви нису на видику, нема их, јер Русија не може бити мета терористичких напада радикалних исламиста. Наша земља показује јединствен пример међуверског склада и јединства. И на међународној сцени она се понаша тако да је мало вероватно да је на мети напада радикалних исламиста", поручио је председник.

Русија је доведена у ситуацију да је принуђена да брани свој народ, своју будућност и свој суверенитет оружаним средствима, рекао је даље Путин, након чега је истакао да је "најважнији услов за успех" Русије јединство свих нација које данас чине руско друштво.

"То је главни, основни услов за наш успех", подвукао је.

Ипак, без обзира на ситуацију, Русија, како је додао, није прешла на режим ратне економије.

Незапосленост на рекордно ниском нивоу

Незапосленост је у Русији данас на рекордно ниском нивоу, и у фебруару она је износила свега 2,8 одсто, потврдио је данас председник Русије.

Према његовим речима, земљи у наредним годинама не прете проблеми с незапосленошћу, већ баш напротив - Русија ће се у наредним годинама суочити с дефицитом радне снаге, тако да ће бити потребно или увозити радну снагу из иностранства, или повећати продуктивност рада.

Говорећи о тржишту рада, он је истакао да је важно да млади људи, након завршетка студија, могу да буду сигурни да ће наћи посао у струци.

Он је, такође, нагласио да је изузетно битно и да се све плате исплаћују на време и у целости.

Говорећи о зарадама, Путин је наредио да би плата за исти посао у свим регионима требало да буде иста и подвукао да је битно да се плате повећају висококвалификованим стручњацима. 

Најављено је и да ће се од 1. септембра почети са повећањем плата предавача фундаментално важних предмета на факултетима.

Потребна модернизација економије

Руски лидер је још поручио да је потребно модернизовати економију и то све њене гране. То би, како је рекао, требало учинити, између осталог, и уз помоћ дигиталних технологија. 

Према његовим речима, ширење технолошког и индустријског потенцијала такође би требало директно конвертовати у раст плата грађана. 

У исто време, лидер је нагласио да је изузетно важно да грађани непрестано раде на повећању својих квалификација, јер то захтева време у којем живимо. 

"Један од кључних фактора је доступно, квалитетно образовање, прилика да човек стекне занимање које је добро, интересантно, перспективно и по његовом укусу, као и да унапреди своје квалификације".

image