Русија

Угрожена и Курганска област: Поплавне воде стигле до шест насеља

Група снага Министарства за ванредне ситуације је припремљена за поплаву и наставља се евакуација становништва, казала је портпаролка Министарства тог региона Олга Сабуркина
Угрожена и Курганска област: Поплавне воде стигле до шест насеља© Serguei Fomine/Global Look Press

Шест насеља Курганске области налази се у зони поплава, изјавила је портпаролка Министарства за ванредне ситуације региона Олга Сабуркина. 

"Тренутно су у зони поплава два општинска округа - Целински и Звериноголовски. Такође, угрожено је шест насеља и ради се о оним тачкама где је вода већ стигла", казала је Сабуркина за канал "Русија 24".

Према њеним речима, група снага Министарства за ванредне ситуације је припремљена за поплаву и наставља се евакуација становништва.

"У току су радови на ојачавању бране у регионалном центру, као и радови на заштити обала у неколико округа", додала је.

У Курганској области је на снази регионална ванредна ситуација.

Према прогнози Министарства за ванредне ситуације за период поплава, у региону може бити поплављено 62 насеља, 4.300 кућа, 5.550 домаћинских парцела, 600 викендица, а 18.718 људи може да буде евакуисано.

Према речима шефа региона Вадима Шумкова, долазак велике воде у Курган предвиђа се за период од 11. до 14. априла.

У Звериноголовском округу, где је ситуација са поплавама најтежа, ниво воде у реци Тобол порастао је на 962 центиметра, при чему је 117 центиметара остало на критичном нивоу. Региони јужног Урала су се ове године суочили са поплавама без преседана. Најтежа ситуација је у Оренбуршкој области.

image