Русија

Градоначелник позвао становнике да одмах напусте Оренбург због опасности од поплава

Велики део Орска је поплављен након што је у петак увече пукла брана. Руска метеоролошка агенција саопштила је да очекује да ће поплаве у Оренбургу и околним областима достићи врхунац у среду
Градоначелник позвао становнике да одмах напусте Оренбург због опасности од поплава© Tanjug/Anatoly Zhdanov/Kommersant Publishing House via AP

Градоначелник Оренбурга Сергеј Салмин изјавио је данас да ће ниво воде у граду, према проценама експерата, премашити опасну вредност и позвао становнике да се хитно евакуишу у центре за привремени смештај.

Он је истакао да је немогуће одлагати евакуацију, јер ће се ситуација у наредним данима само погоршавати.

"Ситуација са поплавама у Оренбургу се погоршава. Град је у ванредном стању. Јутрос је ниво воде на Уралу износио 872 центиметара и приближава се опасној вредности од 930 центриметара. Вода може надоћи ноћу, ви доводите у опасност свој живот и животе ваших најмилијих. Ниво воде ће, према речима стручњака, премашити опасну вредност", навео је Салмин на телеграм каналу, преносе "РИА Новости".

И у Курганској области уведенео је ванредно стање због поплава, објавио је гувернер Вадим Шумков.

"Прогноза за поплаве се убрзано погоршава, стиже много више воде и брже. Проглашавамо регионалну ванредну ситуацију", навео је он на Телеграм каналу.

Ниво воде на реци Тобол у Курганској области могао би да порасте на 11 метара и више, што је далеко веће од забележеног током поплава 1994.

Шумков је рекао да се прогноза убрзано погоршава и напоменуо да су угрожени не само десна страна, већ и централни део Кургана.

"Свима који живе у насељима дуж поплавног подручја реке Тобол поручујем: евакуишите се. Немојте чекати да вода дође ноћу и неочекивано, брзо стижући у виду великог таласа", навео је Шумков.

Према последњим подацима из кабинета градоначелника, у јутарњим сатима поплављено је 2.015 парцела и 1.535 домаћинстава.

Из зоне катастрофе евакуисане су 153 особе, укључујући 35 деце.

Раније данас, руски председник Владимир Путин наредио је стварање посебне владине комисије на челу са министром за ванредне ситуације Александром Куренковим.

Велики део Орска је поплављен након што је у петак увече пукла брана. Руска метеоролошка агенција саопштила је да очекује да ће поплаве у Оренбургу и околним областима достићи врхунац у среду.

image