Русија

Ниво реке Урал не престаје да расте: У Оренбургу поплављено више од 3.600 домаћинстава (ВИДЕО)

Градоначелник је позвао становнике града да не чекају критичну ситуацију и да се што пре евакуишу
Ниво реке Урал не престаје да расте: У Оренбургу поплављено више од 3.600 домаћинстава (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Sergey Nikiforov/news.ru

Ниво воде у реци Урал у Оренбуршком округу до четвртка ујутро порастао је за 32 центиметра и износи 1054 центиметра, док је опасан показатељ премашен за 124 центиметра, наводи Телеграм канал те области.

Градоначелник Оренбурга Сергеј Салмин изјавио је да је у том региону поплављено више од 3.600 домаћинстава и дворишта, као и да је ситуација напета.

Према његовим речима, најнапетија ситуација је у стамбеном комплексу Гранд парк.

"Сада ћемо пребацити пумпе за испумпавање воде, које нам је предало Министарство за ванредне ситуације. Вода се већ приближила, али за сада нема критичних ознака у стамбеном комплексу Дубки. До данас је поплављено више од 3.600 домаћинстава, односно дворишних површина. Ситуација је и даље компликована и напета", рекао је Салмин новинарима.

Градоначелник је позвао становнике града да не чекају критичну ситуацију и да се што пре евакуишу.

Дан раније су власти Оренбуршке области известиле да је ниво реке Урал у Оренбургу поставио рекорд у читавој историји посматрања.

Према подацима у 06.00 по московском времену, достигао је 1060 центиметара и 130 центиметара је изнад критичне ознаке.

У том региону је до јутра 10. априла поплављено више од 12.800 стамбених објеката, скоро 15.000 кућа и евакуисано је више од 7.700 људи.

У Оренбуршкој области проглашено је ванредно стање на савезном нивоу. 

image