Русија

Путин: Већ сада морамо размишљати о томе како да обновимо потопљене домове

Председник Русије потврдио је данас да је у редовном контакту с представницима региона које су погодиле велике поплаве, док је руски министар финансија додао да држава има неопходна средства како би се санирала штета
Путин: Већ сада морамо размишљати о томе како да обновимо потопљене домове© Tanjug/AP Photo

Председник Русије Владимир Путин потврдио је данас да је сваког дана у контакту с гувернерима руских области које су последњих дана погодиле велике поплаве.

Тим поводом Путин се укључио на видео конференцију, у којој су учествовали и представници Курганске, Оренбуршке, и Тјумењске области. 

"Тема је јасна: поплаве услед отапања снега, борба против њих и помоћ људима који су се нашли у тешкој ситуацији. У контакту смо скоро сваки дан, али, ипак, ситуација се мења из сата у сат, па бих замолио гувернере да пре свега изнесу информације које имају", изјавио је председник Русије, након чега је додао да се већ сада мора мислити о томе како обновити потопљене стамбене објекте. 

Министар финансија Русије Антон Силуанов нагласио је да држава има средства како би то било реализовано.

Гувернер Оренбуршке области оценио је да је штета услед поплава у том региону достигла износ од око 40 милијарди рубаља. До проблема је, подсетимо, дошло 5. априла, након пробоја бране која је штитила град Оренбург од реке Урал. Гувернер области је поручио да је сада најтеже у граду Оренбургу и додао да се очекује да ће ниво воде у реци Урал наставити да се повећава у близини тог града. Ипак, већ сада вода се толико подигла да је достигла историјски максимум - 1.087 центиметара. У граду Орску ситуација се, како каже, стабилизовала. 

Гувернер Тјумењске области поручио је да је у тој области ситуација код река Тобол и Ишим мирна, иако није искључио да би могло доћи до пробоја брана које штите градове. Стога, власти раде на јачању брана, а очекује се да ће најтежа ситуација бити у периоду од 23. до 25. априла. 

Гувернер Курганске области поручио је да ће убрзати евакуацију људи, будући да вода у реци Тобол мења правац кретања и ван свих прогноза потапа околна села. 

image