Русија

Рјабков: Можда ћемо распоредити своје ракете као одговор на потезе САД

Како амерички планови постају све конкретнији, и ми, колико сам схватио, прелазимо на практичну имплементацију нашег одговора, рекао је заменик министра спољних послова Русије
Рјабков: Можда ћемо распоредити своје ракете као одговор на потезе САДwww.globallookpress.com © MOD Russia

Русија сматра да је америчко распоређивање ракета дугог домета, које могу бити наоружане нуклеарним бојевим главама, "неопозив чин" и да ће Москва можда распоредити сопствене системе ове врсте, потенцијално у сарадњи са Кином, изјавио је заменик министра спољних послова РФ Сергеј Рјабков.

Сада неважећи Споразум о нуклеарном наоружању интермедијарног домета (ИНФ), Москва и Вашингтон потписали су крајем осамдесетих година, а овај документ подразумевао је забрану развоја и распоређивања одређених врста нуклеарног наоружања обема странама. Циљ споразума било је смиривање тензија у Европи и смањење ризика од случајног нуклеарног сукоба.

САД су најавиле повлачење из споразума још 2018. године, уз тврдње да га је Русија прекршила и да им је због тога, као и због чињенице да Кина тим билатералним споразумом није обухваћена, такво оружје сада потребно.

"Скорашњи потези САД били су предмет разговора током састанка министара спољних послова Русије и Кине који је одржан ове недеље", рекао је Рјабков и додао:

"Предложени приступ 'двоструког супротстављања' може захтевати од Русије да одустане од тренутне политике једностраног поштовања мораторијума на претходно забрањено наоружање. Тренутна политика Русије подразумева да уколико САД не распореде копнене ракетне системе који имају домет довољан да дејствују по територији РФ, ни Москва их неће распоређивати.

"Како амерички планови постају све конкретнији, и ми, колико сам схватио, прелазимо на практичну имплементацију нашег одговора. То се у потпуности односи на европски правац", оценио је он.

Рјбаков међутим није рекао да ли би распоређивање америчких ракета у Азији које би могле да гађају Кину, али не и Русију довеле до промене досадашњег става Москве.

Подсећања ради, почетком 2024. Оружане снаге САД су најавиле да ће на Индо-Пацифик распоредити неколико копнених лансера МК-70 "тифон", из којих се, поред осталих, лансирају крстареће ракете дугог домета "томахавк" које могу носити нуклеарне бојеве главе. Будући да је у питању копнени лансер, ово ће бити директно кршење поменутог споразума.

Концепт "двоструког супротстављања" споменут је током заједничке конференције за новинаре коју су Лавров и његов кинески колега Ванг Ји одржали у уторак. Руски дипломата је рекао да је то предложио Пекинг и да ће бити усмерено против покушаја САД и њихових савезника да "замрзну формирање мултиполарног света".

Две државе ће "стајати једна уз другу" и тражиће подршку држава истомишљеника у њиховој тежњи за праведнијим и демократским светским поретком, обећао је Лавров.

image