Економија

Русија међу три земље Г20 са најнижом стопом незапослености

Незапосленост у Руској Федерацији у децембру 2023. године износила је три одсто, и тиме је обезбедила земљи почасно треће место, иза Јапана и Мексика
Русија међу три земље Г20 са најнижом стопом незапосленостиwww.globallookpress.com © Alexey Belkin/Business Online

Крајем прошле године, Русија је ушла у прве три земље Г20 са најнижом стопом незапослености – иза Јапана и Мексика, показују подаци националних статистичких служби, преносе "РИА Новости".

Незапосленост у Русији у децембру 2023. године износила је три одсто, и тиме обезбедила земљи почасно треће место међу највећим земљама са најнижим нивоом незапослености.

Јапан је на првом месту на ранг листи са 2,5 одсто, следи Мексико са 2,6 одсто незапослености.

Укупно, незапосленост испод 5 одсто забележена је у осам земаља Г20: Јужној Кореји (3,2 одсто), САД (3,7 одсто), Велика Британија (3,8 одсто), Аустралији (3,9 одсто) и Саудијској Арабији (4,4 одсто). Највећа стопа забележена је у Јужној Африци – 32,1 одсто.

На годишњем нивоу, незапосленост је пала у 12 земаља Г20, најуочљивије у Турској – за 1,3 процената, на 8,9 посто.

У седам земаља стопа незапослености је порасла, највише у Канади са 0,8 процената на 5,8 одсто. Само у Јапану бројка за годину остала је непромењена – 2,5 одсто.

Како је прошле недеље рекао председник Владимир Путин, данас у Русији практично нема незапослености, она је на рекордно ниском нивоу и овај проблем не прети земљи у наредним годинама.

"Динамика је у 2023. години први пут пала испод 3 одсто и износила је 2,9 одсто, а у фебруару ове године је још више пала на 2,8 одсто", рекао је председник Русије.

Према његовим речима, земљи у наредним годинама не прете проблеми с незапосленошћу, већ баш напротив – Русија ће се у наредним годинама суочити с дефицитом радне снаге, тако да ће бити потребно или увозити радну снагу из иностранства, или повећати продуктивност рада.

Говорећи о тржишту рада, он је истакао да је важно да млади људи, након завршетка студија, могу да буду сигурни да ће наћи посао у струци.

Он је, такође, нагласио да је изузетно битно и да се све плате исплаћују на време и у целости.

image
VV inauguration
banner