Русија

Лавров након састанка министара ЗНД: Планови Запада да нас уништи падају у воду

Запад покушава да се меша у послове ЗНД, САД и њихови сателити покушавају да упадну у заједнички простор, поручио је руски министар
Лавров након састанка министара ЗНД: Планови Запада да нас уништи падају у воду© Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service

Планови западних земаља да допринесу распаду Заједнице независних држава су осуђени на пропаст, проучио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров после састанка Савета министара спољних послова ЗНД у Минску, преноси дописник БЕЛТА.

Запад покушава да се меша у послове ЗНД, САД и њихови сателити покушавају да упадну у заједнички простор, приметио је руски министар.

"Не желе да дозволе спровођење споразума између Јерменије и Азербејџана, а сличну политику воде и у односу на Молдавију", појаснио је Лавров.

Међутим, земље ЗНД, под огромним притиском, остају привржене основним принципима заједнице, нагласио је Сергеј Лавров.

"Морамо да постигнемо стварни суверенитет земаља постсовјетског простора, како бисмо осигурали да оне изађу из сенке Руске Федерације", нагласио је руски министар.

"Уверен сам да је, стратешки гледано, западна струја осуђена на неуспех", поручио је он.

Земље ЗНД су потврдиле солидарност са Русијом по питању претње тероризма, као и у вези са терористичким актом у "Крокус Ситију", додао је руски министар.

Одговарајући на питање новинара белоруске агенције о евентуалним преговорима са украјинском страном, Лавров каже да се ни у Кијеву, ни међу украјинским савезницима, не примећује жеља за обновом преговарачког процеса са руском страном и за мирним решењем.

"Запад жели да оствари озлоглашених десет тачака формуле мира Владимира Зеленског. Благо речено – то је пут који не води нигде", поручио је руски министар.

Говорећи о мировној конференцији у Швајцарској, Лавров је рекао да Русији не планирају да позову и да је друга страна јасно рекла да се прво мора створити "колективни ултиматум за Русију".

"Све то лишава швајцарски подухват било каквог успеха", нагласио је Лавров.

image
VV inauguration
banner