Русија

Путин са Лукашенком: Уколико затреба, обратићемо се Белорусији ради мира у Украјини

Руски председник дочекао је белоруског колегу који је данас започео дводневну посету Русији
Путин са Лукашенком: Уколико затреба, обратићемо се Белорусији ради мира у Украјини© Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Русија никада није одбила мирно решење сукоба са Украјином, поручио је руски председник Владимир Путин на састанку са председником Белорусије Александром Лукашенком.

Председник Белорусије данас је започео дводневну посету Белорусији, а Путин је поручио да са њим планира да разговара о безбедносним питањима и информише га о ситуацији на фронту.

"Никада нисмо одустали од мирног решавања спорова са Украјином, штавише, томе смо тежили", рекао је Путин.

Руски председник је поручио белоруском колеги да ће му се, ако буде потребно, обратити како би наставио консултације о мирном решењу сукоба у Украјини.

"Ако буде потребе, дозволите ми да вас контактирам, можда ћемо наставити консултације поводом тог питања", рекао је Путин Лукашенку.

Говорећи о предстојећој мировној конференцији о Украјини у Швајцарској, Путин је констатовао да Русију не зову на тај догађај, а истовремено говоре да се без ње не може.

"Сада се, као што знате, промовише идеја о одржавају некакве конференције у Швајцарској. Нас тамо не зову. Штавише, они сматрају да ми тамо немамо шта да радимо. Истовремено кажу да се без нас ништа не може решити. А пошто ми тамо не идемо, то је већ луда кућа", оценио је руски лидер.

Путин је додао да је Москва против наметања шема за решење украјинске кризе које немају упориште у реалности.

"Још једном желим да нагласим да ми подржавамо преговоре о мирном решењу, али не у формату да нам намећу било какве шеме које немају везе са стварношћу", поручио је руски лидер, коментаришући иницијативу Швајцарске о одржавању самита о Украјини без Русије.

"Мислим да су они, у сваком случају, супротна страна, у извесној мери сатерала себе у ћошак када је одустала од преговора у нади да ће победити Русију на бојном пољу, наневши јој стратешки пораз. Сада схватају да је то немогуће", истакао је Путин.

О нападима Украјине на руска енергетска постројења

Председник Руске Федерације је навео да је Москва принуђена да одговори на украјинске нападе на руска енергетска постројења, али да се у зимском периоду уздржава од тога. 

"У последње време смо приметили серију напада на наше енергетске објекте и били приморани да реагујемо. Желим да истакнем да из хуманитарних разлога нисмо извршили никакве нападе зими, нисмо желели да оставимо социјалне установе, институције, болнице и тако даље без напајања", рекао је.

Путин је назвао руске ударе на украјинске енергетске објекте "демилитаризацијом и директним утицајем на војно-индустријски комплекс Украјине".

Две државе настављају да негују успешну економску сарадњу

Путин је коментарисао добре стопе раста привреда Русије и Белорусије.

"Наши економски односи се развијају успешно. Прошле године смо показали добре стопе раста, а сада је све у порасту", оценио је Путин.

Он је додао да сарадња између земаља наставља да расте.

Руски лидер је нагласио да ће разговарати са Лукашенком и о безбедносним питањима на западним границама Белорусије и Русије.

"Знам да сте у току са свим догађајима на украјинском правцу, али ћу ипак искористити вашу посету да вас детаљно информишем о томе што се дешава", истакао је Путин на почетку састанка са Лукашенком.

Председник Белорусије је додао и да ће се премијер Белорусије Роман Головченко и премијер Русије Михаил Мишустин састати 15. априла и размотрити економска питања која треба да буду решена.

Лукашенко: Ситуација на нашим границама тешка, Минск подржава Москву

Председник Белорусије Александар Лукашенко је на састанку у Кремљу изјавио да Минск апсолутно подржава став Москве о мировном процесу.

"У овом случају, апсолутно подржавамо мировни процес, који Русија никада није напустила, па ни данас, ако можемо да одиграмо било какву улогу у томе, ми ћемо увек бити ту и деловаћемо у истом духу са вама", рекао је Лукашенко.

Како је навео, учесници конференције о Украјини у Швајцарској у одсуству Русије моћи ће да се договоре само о ескалацији.

"Ако желе у Швајцарској – они то називају мировна конференција – ако тамо желе да разговарају о миру у Украјини без нас… наш став је да се тамо могу договорити само о томе како да појачају ескалацију овог сукоба. Какав мировни процес може бити без Русије?", рекао је Лукашенко.

Он је Путину поручио да је ситуација на западној граници Белорусије тешка, будући да су САД и Немачка послали војску у Литванију.

Повратак на предлог мировног споразума из априла 2022.

Путин се сложио с Лукашенком да је потребан повратак предлогу мировног споразума који је предложен априла 2022. године у Истанбулу. 

"Извадите документ који сте ми једном показали и дали, ставите га на сто и водите се њиме", предложио је Лукашенко.

Руски председник је рекао да Украјина сама мора да одлучи са којим државама ће да комуницира и да ли ће то бити Русија и Белорусија.

"Нека они сами одлуче", рекао је Путин после речи белоруског председника Александра Лукашенка, који је оценио да ће Украјина ускоро "доћи себи и схватити где лежи њена срећа".

Лукашенко је оценио да постоје сви услови да се преговара о миру.

"Украјинци, посебно становништво, треба да знају: ово не зависи од нас, лопта је на другој страни", рекао је Лукашенко.

image