Русија

Руска историчарка: Русија високо цени упорни став Србије да не уведе санкције

Русији много значе подршка и разумевање Србије у свету у коме се лако цео један народ означи као геноцидан, каже Бондарјева
Руска историчарка: Русија високо цени упорни став Србије да не уведе санкцијеGetty © Antonello NUSCA/Gamma-Rapho

Везе Русије и Србије су одувек биле блиско испреплетене, још од Светог Саве до данас, а сада Русија високо цени упорни став Србије која одбија да уведе санкције и солидарише се са Русима, каже руска историчарка Елена Бондарјева.

У интервјуу за "Вечерње новости" она је навела да Русији много значе подршка и разумевање Србије у свету у коме се лако цео један народ означи као геноцидан, или се забрањује његова култура, спорт и право на постојање само зато што се то некоме не свиђа, и што се не уклапа у филозофију новог светског поретка.

Говорећи о питању Украјине, Бондарјева каже да је важно рећи да у Русији нико не гледа према Украјинцима као према непријатељима.

"Ми смо један народ и Украјинци су народ за којим ми плачемо. Међутим, код њих тога нема, њих су 20 година учили да мрзе Русе. Званична политика у Кијеву мрзи Русију, код нас нема ни званичне ни незваничне мржње према Украјини. Ми се не боримо са народом, него са режимом који губи свој народ, губи односе са Русијом и целим словенским светом у корист неке светске олигархије, а никако у корист свог народа", појашњава она.

Како каже, нема сумње да ће рат бити окончан победом Русије.

"Иако су прогнозе незахвалне, верујем да рат неће још дуго трајати, јер је Украјинцима нестало психолошких ресурса, без којих нема ништа", закључује саговорница "Вечерњих новости".

Бондарјева је ауторка књиге "Александар Први Карађорђевић, православни краљ Југославије", а написала је још две књиге које је посветила руској емиграцији у Србији, а у једној од њих под насловом "Руски корени, српске гране", писала је и о познатим Русима и њиховим потомцима који су обележили уметнички живот Србије. Међу њима су били и сликари творци "Медијале" Оља Ивањицки и Леонид Шејка.

image
VV inauguration
banner