Србија и Балкан

Нарочницка: Запад неће прихватити уједињење Срба у јединствену српску државу

Насилно нам намећу филозофију "краја историје", желе тријумф постмодернизма, антихришћанског тумачења Бога и отворено о томе говоре, истиче руска историчарка и инострани члан САНУ Наталија Нарочницка
Нарочницка: Запад неће прихватити уједињење Срба у јединствену српску државуwww.globallookpress.com © Viktor Chernov/Russian Look

Актуелни сукоб нису само ратна дејства у Украјини, то је судар два погледа на свет. Запад, а пре свега англосаксонски фактор, насилно нам намећу филозофију "краја историје", желе тријумф постмодернизма, антихришћанског тумачења Бога и отворено о томе говоре, истиче у разговору за "Политику" руска историчарка и инострани члан Српске академије наука и уметности Наталија Нарочницка.

Ова утицајна представница интелектуалне елите у својој земљи, али присутна и у многим европским и западним круговима, која је у Београду управо одржала приступну беседу у САНУ, истиче да је на делу конфликт егзистенцијалног карактера и подсећа да је Русија отворено саопштила да ће да штити хришћанске вредности.

Наталија Нарочницка је истакла да Русија жели да очува велику европску традицију, зато што је она заједничка и Русији и Западу.

"Запад није уништио Русију, нити то може, али ју је обмануо, издао је све споразуме. Као разбојници и лопови покрали су нашу имовину. Све западне вредности, којим су привлачили друге делове света, сада су сами порушили. Уништили су поштовање према Западу које је имао руски народ. Ако су се тако понели према Русији са таквим наоружањем и ресурсима, шта онда остаје за мале народе. Тераће их да издају своје националне интересе, а неће им испунити ниједно обећање. А Србија и Балкан су свакако стратешки регион, као што је било и крајем 19. века. Око Балкана и распада Османског царства кретао се низ проблема европске политике тог времена. Зато Запад жели да фрагментира и Словене, и да их једне по једне увуче у своје структуре", рекла је она чланица САНУ.

Нарочницка је подсетила и да је један од америчких сенатора "отворено рекао да Русију треба уништити, колико год то коштало САД, зато што она штити православне вредности", и да су им зато непихватљиви "Завет кнеза Лазара, и то што пише Достојевски, идеали руске књижевности, тургењевске девојке и Наташа Ростова".

Историчарка је истакла да је тренутна ситуација у Европи избор "бриселске елите", а не Русије.

"Они према нама имају неки чудан однос, који практично траје већ 300 година, као да је Русија колос на стакленим ногама. Показало се да заправо није тако, и да ће Европа више страдати од такве политике. У Русији су топле, па и вруће просторије, радње су потпуно снабдевене, цела таблица Мендељејева постоји код нас, имамо квалификовано становништво, огромне површине обрадиве земље, чисту воду... Чак и да се оградимо Кинеским зидом, биће свакако горе, али ће ипак бити свега. Док се Европа, а нарочито Немачка са својим великим индустријским чудом ослањала на јефтине енергетске ресурсе Русије", рекла је Нарочницка у интервјуу за "Политику".

Она је оценила да је уочљиво да Запад неће прихватити уједињење Срба у јединствену српску државу.

"Југославија је била озбиљан играч, али је постојала само док је била потребна Западу. А Срби су остали подељени народ. Зато је тешко одговорити како избећи штетан исход, јер судбина је наменила српском народу да се нађе на месту сукоба великих интереса", сматра руска историчарка.

Запад од Србије тражи да се одрекне Косова и Метохије, да раскине односе с Русијом, обећавају да ће Србији за узврат нешто дати, али истина је да неће дати ништа, рекла је Нарочницка, додајући да Русија "цени и уважава позицију Србије", те да ће се "Русија заједно са Србијом борити за праведнији свет у којем свако може да очува своје достојанство".

Поводом улоге Русије у савременом свету историчарка је нагласила да се Русија кроз историју увек супротстављала свакоме ко је хтео да управља целим светом.

"Зашто је Наполеон почео сукоб, кад му то није било потребно, а затим и Хитлер. Још је Гебелс записао да они не могу на Истоку трпети тако огромну државу. Ја сам радила у Америци седам и по година, живела у њиховој кући и знам да је амерички народ добродушан, радан, отворен, честит, али у незнању”, рекла је Нарочницка.

Руска научница је у интервјуу истакла да ће однос Русије према Србији и Србима остати непромењен без обзира на будућу политику српске владе.

"Свакако смо веома захвални Србима и за њихову искрену подршку и када они на својим окупљањима певају руску химну, мени сузе иду. Као што су ми кренуле сузе када сам видела како су српске жене на Косову и Метохији љубиле тенк нашег батаљона који се упутио на аеродром Слатина, али су тада биле сузе стида због тога како смо се понели", рекла је Наталија Нарочницка.

Нарочницка је поводм чланства у САНУ рекла да, између осталог, она на тај начин наставља дело свог оца који је својевремено такође био члан ове српске институције.

image