Русија

Руска војска оборила амерички дрон код Соледара, следи извлачење података

На обореном америчком извиђачком дрону су остале неоштећене две компоненте које садрже важне информације, па ће руски стручњаци из њега извући корисне податке
Руска војска оборила амерички дрон код Соледара, следи извлачење податакаwww.globallookpress.com © Lance Cpl. Sydni Jessee/Keystone Press Agency

Руска војска оборила је дрон РК-20 "пума" који је служио за корекцију ватре америчких хаубица М777 према положајима оружаних снага Русије, потврдио је војник добровољачког корпуса из одреда Ирбис, који делују у саставу групе Југ.

"Ова птица је дизајнирана да коригује ватру из америчких хаубица – 'три секире', тј. хаубица  М777, али и другог артиљеријског оружја. Дакле, ова птица лети високо и види далеко", рекао је руски војник.

Амерички дрон је пао код Соледара у близини округа Орехово-Васиљевка, прецизирао је руски војник.

На обореном америчком дрону је остао неоштећен модул за видео надзор са ласерским нишаном и контролни модул, који садржи информације о самој беспилотној летелици, додао је.

"Одатле ћемо да извучемо корисне информације. Сазнаћемо одакле полеће и шта види", додао је руски војник.

РК-20 "пума" је мала извиђачка беспилотна летелица произведена у САД. Према отвореним изворима, до краја 2022. године је 16 оваквих дронова послато Кијеву. Цена једног таквог дрона је око 250.000 долара.

image