Русија

Путин: Ризик од нових епидемија у свету је висок

Русија је спремна да сарађује у области здравства, поручио је председник у телеграму добродошлице учесницима прве руско-афричке међународне конференције о борби против заразних болести
Путин: Ризик од нових епидемија у свету је висок© Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Ризик од нових епидемија у свету је велики, а на те изазове је посебно рањив афрички континент, који треба да изгради свој медицински, технолошки и научни потенцијал, наводи се у поруци руског председника Владимира Путина учесницима прве руско-афричке међународне конференције о борби против заразних болести.

"Ризик од нових епидемија и ширења већ познатих опасних болести у свету и даље је веома висок. Афрички континент је посебно рањив на те изазове и треба да убрза ширење медицинских, научних и технолошких капацитета за заштиту становништва од разних инфекција. Русија је, са своје стране, спремна за најактивнију сарадњу у том важном сектору здравства", наводи се у поруци коју је прочитала шефица Роспотребнадзора Ана Попова.

Председник Руске Федерације је подсетио да програм помоћи афричким земљама у области санитарног и епидемиолошког благостања, започет 2023. године, предвиђа набавку 10 мобилних лабораторија са високим степеном заштите, обуку више од 350 афричких специјалиста, као и низ заједничких научних истраживања.

Путин је такође пожелео добродошлицу свим учесницима конференције, напоменувши да се догађај одржава ради развијања иницијатива које су изнете по резултатима другог самита Русија-Африка, одржаног 2023. године у Санкт Петербургу.

"Учесници конференције, представници надлежних државних ресора и служби, лекари, епидемиолози, микробиолози из двадесетак земаља несумњиво ће моћи да размене стручна знања и искуства у превенцији и реаговању на појаву заразних болести. Уверен сам да ће такав заједнички рад бити продуктиван и да ће служити заштити здравља становника афричког континента", истакао је Путин и пожелео успех учесницима конференције.

image