Србија и Балкан

Болест икс: Долази ли следећа пандемија и хоће ли Србија бити спремна?

Климатске промене, развој биолошког оружја и све већа отпорност бактерија, реални су разлог за страх
Болест икс: Долази ли следећа пандемија и хоће ли Србија бити спремна?© Albert Llop/NurPhoto via Getty Images

Званичници 194 земље окупили су се у марту ове године како би се договорили о глобалном плану за суочавање са будућом претњом, познатом као болест икс.

Злослутно кодно име, како пише "Фајненшнал тајмс", односи се на још увек непознату, заразну болест, за коју се очекује да ће једног дана, попут ковида 19, а можда и неке горе епидемије, опустошити свет.

Питали смо домаће експерте да ли Србија, после епидемиолога Предрага Кона, има свог представника на годишњој Скупштини Светске здравствене организације (СЗО) у Женеви у мају 2024. године. Такође, колико је озбиљна претња од избијања нове болести икс.

СЗО није светска, него Гејтсова организација

Др Бранимир Несторовић, специјалиста педијатрије, пулмологије и алергологије и бивши члан Кризног штаба за сузбијање заразне болести ковид 19, за РТ Балкан је изјавио да су припреме које се воде под окриљем СЗО, како он каже, глобалистичке организације, која тежи да наметне вољу финансијских олигарха са Запада – бесмислица.

"Већа је опасност и смртност од хроничних и незаразних болести, попут карцинома и кардиоваксуларних обољења, него инфективних. Поготово после вакцинације против ковида. Како они мисле да се спреме да одговоре на опасност кад не знају шта ће бити узрочник болести. Једино ако знају шта ће да пусте, као што је био случај са симулацијом онога што се испоставило за корону у Давосу", истиче др Несторовић и додаје да СЗО више није светска, него Гејтсова организација.

Она, како тврди, служи да се спроводе диктаторске мере – забрана кретања током короне и увођење обавезне вакцинације. Уз промену дефиниције пандемије, свака болест може да буде проглашена за пандемијску.

Несторовић зато наглашава да је СЗО продужена рука Светског економског форума, те у том смислу подсећа да су те две организације потписале споразум о сарадњи у јулу 2019. године.

"Трећи светски рат је у току на свим нивоима – верским, породичним, па и здравственим. Праве се биолошка оружја, Русија је открила тајне биолошке лабораторије у Украјини, откривен је и вирус беснила који се преноси ваздушним путем... Зато би Србија, која само послушно слуша шта има да каже СЗО, требало да иступи и редефинише своју улогу у свему томе. Такође се надам да Русија, Кина и десетине афричких земаља неће потписати те међународне пандемијске споразуме", истиче др Несторовић.

Очекује се појава тзв. болести икс

Стручњак за заразне болести, који је желео да остане анониман, за РТ Балкан каже да је за очекивати да се појави ново обољење, баш као што је 2019. откривена корона. 

"Суштина је у томе што је та болест икс названа тако, да ли је то срећна или несрећна околност, сасвим свеједно, да би се одговорило и припремило за било коју заразну, за сада непознату болест, која има потенцијал да се пренесе по свету. То се годинама ради, да и грађанство, војска, здравство..., адекватно одговоре на такву глобално-безбедносну ситуацију", каже наш саговорник.

Он подсећа да су све пандемије заправо природне катастрофе, само што уместо разарања, цунамија, поплава, у овом случају, имате умирање као једино испољавање болести.

"Током пандемије вируса корона имали смо прилике да видимо како долази до несташица, како се заустаља саобраћај, настаје паника, крећу претеране мере заштите и изолације… Не желим ја да будем онај ко о томе прича јер оно што је тада рађено треба детаљно испитати – да ли је било најбоље, да ли је могло боље и како се може одговорити на изазиваче различитих болести које могу да нападну и животиње и људе. Нове болести се јављају из деценију у деценију, са променом климе сасвим је сигурно да ће се различито понашати и вектори, разни организми који служе само као преносник инфекција, укључујући и инсекте, рахниде – паукове, и све оне који се хране крвљу, који и те како могу да преместе своје активности", објашњава експерт.

Он наглашава да се Србија до сада као друштво није добро припремила на епидемију, и да то треба стално имати на уму. Такође, наглашава да треба обезбедити резервну заштитну опрему, антибиотике, лекове. Проширење "Торлака", с друге стране, оценио је као снагу државе и њен стратешки циљ да се заштити становништво.

Девет рунди преговора

О тексту првог светског споразума о пандемији до сада је вођено девет рунди мукотрпних међународних преговора, пише ФТ. 

Споразум има за циљ да помогне владама, институцијама и становништву да избегну грешке изазване ковид кризом, али до тога се долази уз дубоке поделе. Разлози за неслагање крећу се од дељења здравствених ресурса, преко поделе информација о патогенима и питања проширења погона за производњу вакцина изван Европе, САД и Индије и улози САД после председничких избора, до проналаска новца за све то.

Лист подсећа да је глобална здравствена катастрофа неизбежна јер "има све више људи на свету". Истовремено, наводи лист, сточарство и лоша регулација трговине животињама, повећали су опасност од зооноза, патогена који се преносе са животиња на човека. Ни климатске промене, развој биолошког оружја и све већа отпорност бактерија, не уливају сигурност у "здраво сутра".

image