Свет

Стара болест прогони модерну Америку: Добра вест је да је "излечивa", лоша - у питању је сифилис

Тестирање за ово излечиво, али непријатно стање отежано је недостатком приступа здравственој заштити
Стара болест прогони модерну Америку: Добра вест је да је "излечивa", лоша - у питању је сифилисGetty © jarun011

Случајеви сифилиса (једне од најстаријих сексуално преносивих болести на свету) у САД су на највишем нивоу од 1950. године. Код новорођенчади, број случајева "урођеног" сифилиса - који може да изазове доживотне здравствене проблеме - порастао је за више од десет пута између 2012. и 2022. године, показују подаци америчког Центра за контролу болести (ЦДЦ).

И то није само проблем у САД - случајеви сифилиса у Енглеској су на највишем нивоу од 1948. године, а Светска здравствена организација процењује да је у свету 7,1 милиона људи старости између 15 и 49 година оболело од те болести 2020. године, пише "Фајненшел тајмс".

Од више од 3.700 америчких беба рођених са сифилисом 2022. године, девет од 10 случајева је могло бити спречено, наводе стручњаци. Више од половине родиле су мајке које су биле позитивне током трудноће, али нису добиле адекватан или благовремен третман. Скоро 40 посто укључивало је оне без пренаталне неге.

"Назадујемо када су у питању заразне болести у САД, а много тога има везе са структурним расизмом", каже др Марсело Венегас, регионални медицински директор у Фондацији за здравствену заштиту од сиде. Његова организација је од децембра поставила билборде на 30 медијских тржишта, укључујући Чикаго, упозоравајући мајке да "сифилис може бити фаталан за бебу".

Из ЦДЦ-а наводе да терет сифилиса највише пада на Афроамериканце, Латиноамериканце и староседеоце: 2021. године, бебе мајки из ових група имале су до осам пута веће шансе да добију "урођени" сифилис од белих беба. Мајке које нису беле расе често не могу да узму слободно време или да оду код лекара, можда немају здравствено осигурање или не живе у областима где је медицинска нега лако доступна, кажу стручњаци ЦДЦ-а.

САД су такође жртва сопственог успеха из прошлости, каже др Роберт Мекдоналд, медицински службеник у ЦДЦ-овом одељењу за превенцију полно преносивих болести.

"Касних 1990-их били смо заиста близу да га елиминишемо. Али то значи да већина наше медицинске заједнице није сазнала за сифилис као активан проблем", објаснио је.

Многе јавне клинике за полно преносиве болести су нестале, што отежава тестирање и лечење, а то је погоршала пандемија ковида, кажу стручњаци за полно преносиве болести.

Промена сексуалних навика одиграла је велику улогу у тренутној епидемији, каже др Халил Ганем, стручњак за сифилис на Медицинском факултету "Џонс Хопкинс" и бивши председник Америчког удружења за сексуално преносиве болести.

"ХИВ је био смртна казна, тако да су људи имали мање сексуалних партнера, било је више апстиненције и више људи је користило кондоме. Али са широко распрострањеном употребом антиретровирусних лекова за лечење ХИВ-а, сексуално понашање се поново олабавило и од 2000. године, број случајева сифилиса је повећан", каже он.

Сифилис је сада толико распрострањен међу хетеросексуалном популацијом да је један од највећих фактора ризика географија, а не понашање: према ЦДЦ-у, више од 70 одсто америчке популације живи у окрузима са високом стопом болести. Зато се сви млађи од 65 година рутински тестирају у хитној помоћи на Универзитету у Чикагу - без обзира зашто су дошли - каже др Кимберли Стенфорд, лекар хитне помоћи.

"Сјајна ствар код сифилиса је то што је изузетно излечив", каже она. Ово није 16. век и пеницилин лако побеђује болест. Али прво морате знати да сте болесни. А у данашњој Америци, премало оних који су најугроженији имају било какав начин да то открију.

image
VV inauguration
banner