Русија

ФСБ открива: Како је СМЕРШ осујетио побуну украјинских националиста у Црвеној армији 1944.

Током мобилизације становника западне Украјине у Црвену армију, вође ОУН и УПА дале су инструкције својим потчињенима да иду у војну службу и "да у војним јединицама створе националистичке групе за субверзивно деловање"
ФСБ открива: Како је СМЕРШ осујетио побуну украјинских националиста у Црвеној армији 1944.www.globallookpress.com © AlphaSpecnaz/Twitter.com

Совјетска војна контраобавештајна служба СМЕРШ у лето 1944. осујетила је оружану побуну коју су припремали украјински националисти инфилтрирани у Црвену армију, произилази из декласификованог архивског документа ФСБ Русије, који је објавила обавештајна служба уочи 81. годишњице оснивања СМЕРШ-а.

У пролеће 1944. совјетске трупе ослободиле су десну обалу Украјине од нацистичких окупатора и стигле до државне границе СССР-а. На ослобођеним територијама почела је мобилизација локалног војног становништва и формирање резервних пукова и дивизија Црвене армије.

Како се испоставило, међу позванима на служење војног рока налазио се велики број припадника националистичких формација као што су Организација украјинских националиста (ОУН) и Украјинска устаничка армија (УПА).

Заменик начелника Главне контраобавештајне управе СМЕРШ Народног комесаријата одбране СССР Николај Селивановски послао је 29. августа 1944. меморандум Државном комитету за одбрану упућен његовом председнику Јосифу Стаљину, као и Вјачеславу Молотову, "о резултатима рада контраобавештајних служби војних округа на чишћењу резервних стрељачких дивизија, у чијем саставу су били мобилисани из западних региона Украјине, од непријатељских, националистичких и других криминалних елемената".

"Истрагом случајева ухапшених украјинских националиста утврђено је да се значајан део њих, који су живели за време немачке окупације у западним областима Украјине и који су били чланови 'Организације украјинских националиста', брутално обрачунао са совјетским активистима и ратним заробљеницима, изводећи нападе на совјетске партизанске одреде", прецизирао је Селивановски.

Он је додао да је такође вођена непријатељска пропаганда међу становништвом усмерена против Совјетског Савеза.

Субверзивна дејства украјинских националиста

Према његовим речима, током мобилизације становника западне Украјине у Црвену армију, вође ОУН и УПА дале су инструкције својим потчињенима да иду у војну службу и "да у војним јединицама створе националистичке групе за субверзивно деловање".

Селивански додаје да су украјински националисти, пратећи та упутства, налазећи се у резервним јединицама Црвене армије, почели са својим "субверзивним дејствима".

Њихови задаци су били стварање побуњеничких група, нарушавање војне дисциплине, организовање дезертирања војника Црвене армије са оружјем у банде УПА, као и вршење терористичких напада на официре Црвене армије.

Селивановски је навео пример тог субверзивног рада, који су зауставили припадници СМЕРШ-а:

"У јулу ове године, одељење СМЕРШ Кијевског војног округа ухапсило је побуњеничку групу од 41 припадника ОУН – војника 148. резервног стрељачког пука 20. резервне стрељачке дивизије, укључујући њене организаторе Е. А. Кучера, Н. М. Зарусинског и М. И.", наводи Селивановски.

Додаје да је истрагом утврђено да је та група украјинских националиста припремала оружани устанак у пуку, надајући се да ће придобити читаво његово људство, које је било попуњено мобилисаним из западне Украјине.

Према истрази, нападачи су "намеравали да заплене оружје и муницију у оближњим војним складиштима, ликвидирају официре пука, а затим удруже снаге са УПА бандама које се крију у шумама западне Украјине.

Утврђено је и да су се припадници ОУН, мобилисани на западу Украјине, спремали за оружани устанак на путу до резервних јединица и да су били на вези са руководством ОУН, које се сакрило у подземље.

image
VV inauguration
banner