Русија

Захарова: Гласање за чланство "Косова" је срамота за Парламентарну скупштину СЕ

Приштина је потпуно неспремна за улазак у СЕ и нема право на то, пошто се, према повељи, у организацију примају само независне државе, што "Косово" није. Та фундаментална чињеница је поново занемарена, поручила је Захарова
Захарова: Гласање за чланство "Косова" је срамота за Парламентарну скупштину СЕ© Russian Foreign Ministry / Handout/Anadolu Agency

Већином гласова је подржан потпуно пристрасан и нетачан закључак известиоца ПС Савета Европе, Гркиње Доре Бакојани, саопштило је руско Министарство спољних послова поводом прихватања захтева такозваног Косова за чланство у СЕ.

"Бакојани саставила 'мишљење' о косовском захтеву на основу посета Приштини и Бриселу, али не и Београду, чији се суверенитет према међународном праву и резолуцији СБ УН 1244, простире на Аутономну покрајину Косово и Метохија", истакла је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова у коментару објављеном на сајту Министарства. 

Она је оценила да је очигледно да је "Приштина потпуно неспремна за улазак у Савет Европе, да нема право на то, пошто се, према повељи, у организацију примају само независне државе, што Косово није" и додала да је та "фундаментална чињеница поново занемарена".

"Шта тек рећи о безакоњу које траје у покрајини – прогону Срба, отимању и скрнављењу православних светиња, монструозној корупцији, организованом криминалу и свакодневном насиљу. У покрајини не постоје минимални стандарди људских права, али то не смета ПССЕ, која своје приоритете поставља на свој начин", навела је представница руског МСП-а.

Према њеним речима, гласање за чланство такозваног Косова је срамота за Парламентрну скупштину СЕ, која је, како је нагласила, потврдила своју приврженост обезвређивању међународноправних норми и рушењу темеља међудржавних односа у Европи.

Додала је да одлука није донета једногласно и да су мишљења била подељена "чак и у делегацијама оних земаља које су својевремено признале "независност" тзв. Косова.

"То указује да на континенту још увек постоје здраве снаге способне да се одупру непромишљеним присталицама 'косовског пројект' и њиховој непринципијелној линији", закључила је Захарова.

image
VV inauguration
banner