Србија и Балкан

Објављена листа посланика: Ко је гласао против пријема тзв. Косова у Савет Европе?

За пријем тзв. Косова је гласао је 131 од 171 присутног члана Парламентарне скупштине Савета Европе, 29 је било против, а 11 је било уздржано
Објављена листа посланика: Ко је гласао против пријема тзв. Косова у Савет Европе?www.globallookpress.com © Council of Europe

Парламентарна Скупштина Савета Европе (ПССЕ) усвојила је нацрт извештаја Доре Бакојани, у којем се препоручује да се Приштини одобри да постане члан Савета Европе.

За пријем је гласао је 131 од 171 присутног члана ПС СЕ, 29 је било против, а 11 је било уздржано.

На сајту ПССЕ објављено је који су представници како гласали на јучерашњој седници.

Против чланства Приштине у Савету Европе било је осам посланика из Шпаније и четири посланика из Мађарске, два са Кипра, а од пет посланика Грчке само је један глас био против. Против је гласао и један посланик из Немачке.

Такође, против су гласала и два посланика из Француске и један из Италије.

Против су били седморо чланова делегације Србије, али и Маја Вукићевић из Црне Горе, као и Сњежана Новаковић и Бранислав Бореновић из Босне и Хецеговине.

Међу 11 уздржаних био је посланик из Црне Горе Василије Чарапић, шесторо Италијана и троје Молдаваца, као и један посланик из Немачке.

Парламентарна скупштина Савета Европе упутиће препоруку за пријем Комитету министара спољних послова, који доноси коначну одлуку и то двотрећинском већином министара или амбасадора који их представљају и који су присутни у тренутку гласања.

Састанак Комитета министара требало би да буде одржан од 16. до 17. маја у Стразбуру.

image