Србија и Балкан

Руска амбасада у БиХ одговорила америчкој: Узрок нестабилности није Додик, већ међународна заједница

Амбасада Руске Федерације реаговала је на објаву амбасаде САД да "узрок тренутне политичке кризе у БиХ није међународна заједница, већ да су домаћи политички лидери ти, а нарочито господин Додик, који посвећују много времена и енергије пребацујући кривицу за властите неуспехе на друге"
Руска амбасада у БиХ одговорила америчкој: Узрок нестабилности није Додик, већ међународна заједницаGetty © Lev Vlasov/SOPA Images/LightRocket

Америчка теза да је разлог нестабилности у БиХ конкретна особа, а не озлоглашена међународна заједница је погрешна, саопштила је амбасада Руске Федерације у БиХ.

Наиме, амбасада САД у БиХ навела је на Иксу да "узрок тренутне политичке кризе у БиХ није међународна заједница, већ да су домаћи политички лидери ти, а нарочито господин Додик, који посвећују много времена и енергије пребацујући кривицу за властите неуспехе на друге".

"Управо зато што је Вашингтон монополизовао улогу међународног фактора у БиХ када је претворио објективног и непристрасног учесника процеса јачања мира и стабилности у БиХ у оруђе својих себичних неоколонијалних тежњи због чега, упркос својим ласкавим говорима и демонстрираној бризи, не може бити 'доказани пријатељ'", наводи се у саопштењу.

Додаје се да чим нека земља престане да представља за Американце политичку сврсисходност, као и да доноси комерцијалну корист од више милијарди долара, они је остављају без жаљења, што се показало на примеру Авганистана, а показаће се и на примеру Украјине.

Амбасада подсећа да је јуче светска заједница постала "сведок још једног срамотног потеза Сједињених Држава" након што је Вашингтон у Савету безбедности УН блокирао пријем Палестине у УН, а да би себи направили алиби подржавају незаконито самопроглашено Косово и подстичу сукоб у БиХ.

"Буквално 'својим бајонетима' гурају нелегитимног преваранта. Политизоване и једностране судске пресуде користе као инструмент за демонизацију једног конститутивног народа БиХ и за манипулацију другим конститутивним народом БиХ. Ова манипулација је још више ђавоља, јер задире у дубоко укорењене осећаје бола и рањивости настале као резултат трагичних догађаја прошлости", нагласили су из Амбасаде.

Зато је, кажу, погрешна америчка теза да је разлог нестабилности у БиХ конкретна особа, а не озлоглашена међународна заједница.

Стога, из руске амбасаде позивају "политичке снаге здравог разума у БиХ да одбаце наду у западне Данајце".

"Само дијалог унутар БиХ може да осигура такве договоре који ће служити као основ за јачање мира и стабилности, превазилажење узајамних страхова и бојазни, стварање таквих услова у којима ће БиХ постати пожељна отаџбина за све њене народе и грађане", наводи руска амбасада.

image
VV inauguration
banner