Србија и Балкан

Вулин у Санкт Петербургу на позив Патрушева: На дневном реду и истина о резолуцији о Сребреници

Некадашњи шеф БИА ће од сутра боравити у Руској Федерацији на 12. Међународном састанку високих званичника одговорних за безбедносна питања
Вулин у Санкт Петербургу на позив Патрушева: На дневном реду и истина о резолуцији о Сребреници© Milos Tesic/ATAImages

Бивши министар унутрашњих послова и некадашњи шеф БИА Александар Вулин од сутра ће боравити у Руској Федерацији, у Санкт Петербургу на 12. Међународном састанку високих званичника одговорних за безбедносна питања, на лични позив Секретара Савета безбедности Русије Николаја Патрушева.

Вулин ће на безбедносној конференцији у Руској Федерацији искористити прилику да, лидере и званичнике више од сто двадесет земаља, упозна са истином о резолуцији о Сребреници која ће се наћи у Генералној скупштини Уједињених нација.

Међународна безбедносна конференција у Русији традиционално је усмерена на тражење начина за решавање актуелних задатака у сфери глобалне безбедности, а високи званичници који учествују на конференцији расправљаће и о темама које се односе на осигурање националне и регионалне безбедности.

Наиме, иницијатори резолуције о Сребреници су Немачка и Руанда, али како незванично сазнаје "Глас Америке", у креирању текста учествују и САД, Албанија, Босна и Херцеговина, Чиле, Финска, Јордан, Нови Зеланд, Турска и друге земље. Такође, према незваничним информацијама, Србија активно лобира против те резолуције.

Вулин је раније рекао да у Генералној скупштини УН 27. априла треба да се усвоји резолуција о "геноциду" у Сребреници.

"У питању је иста она резолуција која је 2015. спречена радом председника Србије и Русије, Александра Вучића и Владимира Путина, и која сада треба да се усвоји у Генералној скупштини, јер су избегли Савет безбедности где су наши пријатељи Русија и Кина, који би то спречили ветом", рекао је Вулин.

"Идеја је да се 27. априла изгласа та резолуција, да се ми прогласимо геноцидним народом и да се 11. јул када се десило што се десило у Сребреници прогласи Међународним даном сећања на геноцид", објаснио је Вулин.

image