Русија

Западне банке у Русији платиле четири пута више пореза него прошле године

Као резултат скока профита, банке су платиле око 800 милиона евра пореза, у односу на 200 милиона евра у 2021. године.
Западне банке у Русији платиле четири пута више пореза него прошле године© Vlad Karkov/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Највеће европске банке које су наставиле да раде у Русији платиле су више од 800 милиона евра пореза у 2023. године, што је четири пута више него пре почетка Специјалне војне операције у Украјини, пише "Фајненшел тајмс" .

Како је прецизирано, европске банке Рајфајзен, Уникредит, ИНГ, Комерцбанк, Дојчебанк, Интеза Сан Паоло и ОТП банка објавиле су да је њихов укупни профит у 2023. години износио више од три милијарде евра, што је три пута више него у 2021. години. Као резултат овог скока профита, банке су платиле око 800 милиона евра пореза, у односу на 200 милиона евра у 2021.

Истовремено, више од половине пореских уплата у 2023. години односи се на аустријску банку Рајфајзен интернешенел, која је водећа у овом страном сектору у Русији. Након анализе слободних радних места ове банке у Русији, "Фајненшел тајмс" закључује да она има "амбициозне планове да вишеструко прошири своју активну базу клијената".

Рајфајзен, највећа банка у страном власништву у Русији, саопштила је да је под сталним притиском регулатора ЕУ да што пре смањи своје присуство у земљи, те тако очекује да по том питању "у блиској будућности" добије и захтев од Европске централне банке.

Банка је у последње две године смањила обим пословања у Русији, док нови нацрт услова ЕЦБ-а подразумева да кредите клијентима смањи и за додатних 65 одсто до 2026. године, у поређењу са трећим кварталом 2023. године, и "значајно" смањи међународна плаћања која потичу из Русије.

Рајфајзен тврди да би овакви планови могли наштетити њиховим покушајима да продају руску испоставу. Зајмодавац је, наиме, у марту 2023. године открио да је у преговорима о продаји са два потенцијална клијента.

Шеф Министарства индустрије и трговине, заменик премијера Денис Мантуров, рекао је недавно да ће страним компанијама које су напустиле Русију бити прилично тешко да се врате, јер су "њихове нише већ заузела или домаћа предузећа или технолошки партнери из других пријатељских земаља". 

Заменик премијера је у фебруару приметио да је Русија генерално интересантна за европски бизнис. Само 100 великих компанија од 500 је напустило земљу, од којих многе имају могућност откупа имовине.

Руски званичници су више пута саопштавали да ће се земља носити са притисцима санкција које је Запад почео да убоди пре неколико година. Москва је оценила да Западу недостаје храбрости да призна неуспех тих санкција. У многим западним земљама више пута се чуо став званичника да су антируске санкције неефикасне.

Председник Владимир Путин је изјавио да је политика обуздавања и слабљења Русије дугорочна стратегија Запада, а санкције су задале озбиљан ударац целокупној глобалној економији. Према његовим речима, главни циљ Запада је да погорша животе милиона људи. 

image