Економија

Русија замрзла средства "Џеј Пи Моргана" у земљи

Суд у Санкт Петербургу се одлучио на ову меру усред тужбе руске државне банке "ВТБ", која настоји да поврати замрзнута средства са Запада
Русија замрзла средства "Џеј Пи Моргана" у земљиGetty © Eduardo Munoz Alvarez/VIEWpress

Суд у Санкт Петербургу наложио је замрзавање средстава америчког банкарског гиганта "Џеј Пи Морган Чејс" у корист другог највећег руског зајмодавца, "ВТБ".

Руска банка је поднела тужбу у којој тражи да јој се врати 439,5 милиона долара који су замрзнути у иностранству усред западних санкција.

"ВТБ" је тужио "Џеј Пи Морган" и њене подружнице Арбитражном суду Санкт Петербурга и Лењинградске области 17. априла, показују судски поднесци.

Суд је наложио заплену свих средстава на банковним рачунима "Џеј Пи Моргана" у Русији, укључујући кореспондентске рачуне и оне отворене на име подружнице.

Такође је откривено да је "ВТБ" затражио привремене мере јер је друга страна "предузимала мере за повлачење своје имовине" из Русије док је руски зајмодавац тражио да врати новац од америчке банке.

"Џеј Пи Морган" је сопственом тужбом против "ВТБ" поднетом прошле недеље у јужном округу Њујорка покушао да заустави напоре руске банке, истичући да амерички закон забрањује банци да одмрзне 439,5 милиона долара у власништву "ВТБ".

Званичници "Џеј Пи Моргана" су прошле недеље рекли за Ројтерс да брину да ће "ВТБ" покушати да заплени имовину америчке банке у Русији, те да су изгледи руске банке добри, будући да су руски судови пресудили у корист најмање шест других локалних банака против америчких и европских установа које су биле у обавези да се придржавају закона о санкцијама.

image
VV inauguration
banner