Свет

Нови сукоб ЕУ и Лондона: Гибралтар не поштује санкције уведене Русији?

Велика већина од 490 посланика Европског парламента гласала је за уклањање Гибралтара, британске прекоморске територије, са листе, заједно са УАЕ, Барбадосом, Панамом и Угандом
Нови сукоб ЕУ и Лондона: Гибралтар не поштује санкције уведене Русији?© Tanjug/AP Photo/Javier Fergo, File

Влада Велике Британије саопштила је да је изузетно разочарана након што је Европски парламент оптужио Гибралтар да подрива санкције Русији.

Велика већина од 490 посланика гласала је за уклањање Гибралтара, британске прекоморске територије, са листе, заједно са УАЕ, Барбадосом, Панамом и Угандом.

У тексту који је одобрио Европски парламент наводи се да постоје важни и свежи докази који сугеришу да земљама недостају напори да се позабаве питањем санкција, као и олакшавањем избегавања санкција наметнутих Русији и упозоравају да могу да делују као платформа за заобилажење санкција против Русије.

Портпарол британске владе, који није желео да му се открије идентитет рекао је за "Политико" да је потпуно нетачно и неутемељено сугерисати да Гибралтар подрива напоре увођења санкција Русији.

"Санкције Велике Британије се примењују у потпуности и спроводе се на свим прекоморским територијама Уједињеног Краљевства и оним под контролом круне", рекао је он.

Европска комисија и дипломатска служба ЕУ – које обе желе да уклоне Гибралтар и друге земље са листе – критиковале су текст уочи гласања у уторак.

Гласање посланика значи да ће Гибралтар остати на листи ЕУ земаља високог ризика и да ће банке ЕУ морати да спроводе "побољшану дужну пажњу" о готовинским трансферима са територијом, што ће отежати пословање са њом.

Глобални надзорник, Радна група за финансијску акцију, уклонила је те земље са своје листе посматрања у фебруару, што је подстакло потез Комисије да и њих уклони са листе ЕУ.

У саопштењу након гласања, Влада Гибралтара је рекла да став Европског парламента очигледно није резултат било какве техничке процене и да је став затрована политиком, а проверавају имена конкретних шпанских посланика и политичких група.

Тај потез долази у незгодном тренутку за односе ЕУ и Велике Британије, док договарају коначне детаље будућег споразума о Гибралтару – који је изостављен из укупног споразума о Брегзиту на инсистирање Шпаније.

Министар спољних послова Велике Британије Дејвид Камерон посетио је територију раније овог месеца како би разговарао о детаљима споразума, за који су обе стране у заједничкој изјави рекле да је постигао значајан напредак. Рекли су да ће договор бити закључен у наредним недељама.

У другом тексту, који су законодавци ЕУ одбили, Гибралтар се помиње као колонија Велике Британије. Портпарол британске владе је рекао да одбацује ову застарелу формулацију.

image
VV inauguration
banner