Русија

Судбина руског замрзнутог новца: То би био крај либералног светског поретка

Кремљ би САД и Европи могао да узврати тако што ће блокирати средства страних инвеститора у Русији
Судбина руског замрзнутог новца: То би био крај либералног светског поретка© Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Сједињене Америчке Државе и земље њихове савезнице из ЕУ замрзле су више од 300 милијарди долара руске имовине, од чега, како пише "Спутник интернешнал", највећи део чине девизне резерве које припадају Централној банци Русије.

Код кога је руско благо?

Замрзнута средства Централне банке чине отприлике половину њених укупних девизних резерви, које, како је у марту процењено, износе 640 милијарди долара.

Према годишњем извештају ове банке за 2021.годину, највећи део руске девизне и златне активе, односно њених 16,8 одсто ускладиштен је у Кини.

Остатак се чува у Француској (9,9 одсто), Јапану (9,3 одсто), Сједињеним Државама (6,4 одсто) и Уједињеном Краљевству (5,1 одсто), а све ове земље, укључујући и Немачку и Канаду, онемогућавају Русију да користи своје богатство.

Европски комесар за правосуђе Дидије Рејндерс рекао је у октобру да су земље чланице Европске уније блокирале руску имовину у вредности од око 17,4 милијарде евра.

Медији су у новембру, позивајући се на интерни документ Европске комисије, објавили да је ЕУ замрзла око 68 милијарди евра руске имовине, од чега је до 50 милијарди евра у Белгији и око 5,5 милијарди евра у Луксембургу.

У јуну су се САД и њихови савезници похвалили и да су запленили око 30 милијарди долара имовине која припада руским бизнисменима које су назвали "олигарсима".

Шта је замрзавање и докле оно води?

Замрзавање имовине у суштини значи да је њеном власнику забрањено да користи своја средства.

У случају Русије, званичници ЕУ и САД планирају да оду и корак даље односно да заплене руско богатство, под изговором да би то учинили како би Украјини помогли да надокнаде штету насталу током специјалне војне операције.

О томе су 30. новембра разговарали и стални представници ЕУ, а председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен предложила је чак и стварање посебне структуре за управљање замрзнутом руском имовином.

Амерички законодавци су такође затражили и да у Закон о овлашћењима за националну одбрану додају одредбу која би омогућила Вашингтону да замрзнуту руску имовину пренесе у Украјину. Њихов захтев је, међутим, наишао на неодобравање републиканаца у Представничком дому и Сенату.

Како ће Русија узвратити?

Портпарол Кремља Дмитриј Песков упозорио је да би такве мере, односно узимање онога што им не припада вероватно задало озбиљан ударац САД и ЕУ које би изгубиле поверење код власника имовине.

Он је такође истакао да овакви поступци указују на пропаст принципа "светости приватне својине" на Западу.

Заменик председника Савета безбедности Русије и бивши председник и премијер земље Дмитриј Медведев навео је још конкретнији одговор Кремља.

Како он наводи, ако стране земље донесу законе који дозвољавају де факто крађу руске имовине, и Москва ће морати да конфискује новац и имовину страних инвеститора у Русији, упркос томе што они нису одговорни за поступке "будала из својих влада".

"Срећна случајност" је, каже Медведев, што је и страна имовина у Русији вредна око 300 милијарди долара, а то би, како је додао  било довољно да се Русији надокнади оно што би могли да јој "украду".

Стратешки аналитичар и директор ЦИПИ фондације у Бриселу Паоло Рафоне, такође је сугерисао да ће Русија конфисковати европску имовину у земљи ако ЕУ крене да конфискује плени руско богатство.

"Не може бити искључено да би такве мере одмазде могле да буду усвојене као 'превентивне мере' и у другим државама које подржавају Русију. У системском смислу, уколико ЕУ настави својим путем 'успостављања новог кривичног закона' на међународном нивоу, последица би била даље збијање незападних земаља да координирају и усвајају заједничке мере против ЕУ".

Овај аналитичар упозорава и да ова врста "новог империјалног и неоколонијалног приступа ЕУ" може озбиљно поткопати кредибилитет уније.

"Ко би веровао ЕУ и САД ако могу да једностраним одлукама конфискују и располажу страном имовином, приватном и државном? То би био катастрофалан крај либералног и неолибералног светског поретка", закључио је Рафоне.

image