Русија

Москва осудила забрану руских симбола у Берлину на Дан победе: "Не измишљајте историју"

Одлука Берлина да забрани руске симболе, заставу и георгијевску ленту на сутрашњи празник је незаконита, нехумана, злочиначка и није у складу са историјом, казала је портпаролка руског МСП-а Марија Захарова
Москва осудила забрану руских симбола у Берлину на Дан победе: "Не измишљајте историју"www.globallookpress.com © IMAGO/Rolf Zöllner

Москва осуђује и позива Берлин да поништи одлуку којом се боје руске заставе и георгијевске ленте могу користити само на венцима и букетима који се полажу на спомен-обележја, поручила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова на брифингу.

"Русија сутра слави празник Дан победе, а сходно томе у Русији и у иностранству се организују догађаји који величају подвиг војника који су победили фашизам у Другом светском рату", рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова.

Међутим, каже Захарова, одлука Берлина да забрани руске симболе на сутрашњи празник је незаконита, нехумана, злочиначка и није у складу са историјом.

"Боје руске заставе и георгијевске ленте се у Немачкој могу користити само као елементи у дизајну венаца и букета. Позивамо вас да престанете да измишљате историју", поручила је Захарова.

Наиме, берлинска полиција је забранила да се у близини совјетских споменика у Берлину 8. и 9. маја носе совјетски и руски симболи, латинично "З" и "В", георгијевска лента, војне униформе и да се певају и свирају војни маршеви и песме.

Иако има много негативних примера, више је примера јединства, сећања и величања подвига оних који су донели победу у Другом светском рату, указала је Захарова и додала: "Хајде да се осврнемо на добре ствари."

У Србији ће се поводом Дана победе над нацистичком Немачком  у Другом светском рату сутра, 9. маја, одржати шетња "Бесмртни пук" у Београду, Нишу и Крагујевцу, саопштио је Руски дом у Београду.

image