Русија

Украјински борци (поново) у нацистичким тенковима

Да ли је употреба реплике чувеног нацистичког тенка 'пантер' од екстремно десничарских украјинских формација "намерна или случајна"
Украјински борци (поново) у нацистичким тенковима© CC BY-SA 4.0/Torsten Mörke

Поновно оживљавање "реликвија" нацистичке Немачке у Украјини, почело је знатно пре руско-украјинског сукоба, али је са њим добило нови замах. 

После присвајања нацистичке идеологије, њених симбола и обележја, "арсенал" Трећег рајха је употпуњен и извођењем на терен чувеног тенка "пантер" који је Вермахт користио у борби са Совјетима од 1943. године. Испоставиће се да је у питању само "добра реплика модела 'пантер'", објашњава историчар Марк Фелтон. Он је на Јутјубу поставио снимке 'пантера' у Украјини, а застава на тенку показује да припада украјинском пуку "Ајдар".

Као и недавно парадирање са Т34, циљ је исти: да скрене пажњу руских напада, јер из даљине "тенк је тенк", каже овај историчар. Ипак, иако тактички добар потез, Фелтон се пита да ли је употреба нацистичког тенка од стране  екстремно десничарских украјинских формација "намерна или случајна". 

Поменути пук "Ајдар" је настао 2014. године, а сличан је пуку "Азов", највише по страственом неговању духа Трећег рајха и због тога што су се многи припадници јавно декларисали као неонацисти, наводи Фелтон. Он додаје да су због својих екстремно десничарских ставова били критиковани од стране међународне заједнице - наравно, пре него што је почела специјална војна операција Русије у Украјини.

Реторика је сада знатно ублажена, па су "Азов" и његове реплике постали "патриоте и националисти" укључени у редовне јединице Оружаних снага Украјине. 

На тенку је уочљива црвено-црна застава коју данас користе екстремни украјински националисти, а која је некада била борбена застава квислиншке Украјинске устаничке армије, војног крила Организације украјинских националиста чију је једну од две фракције предводио ноторни Степан Бандера.

Сваки сукоб је несрећан на свој начин, можда би данас написао Толстој, гледајући ситуацију у Украјини. Међутим, ма како непоновљива деловала из угла појединца, историја се понавља и то се углавном односи на њену тамну страну. 

image