Свет

Канадски борци за "људска права": Не може традиционализам, али може нацизам

Рускa амбасадa у Канади изазвала лавину напада твитом да је "породица најважнија"
Канадски борци за "људска права": Не може традиционализам, али може нацизамwww.globallookpress.com © Arindam Shivaani

Твитер је последњих дана био поприште окршаја Руске aмбасаде у Канади и самопрокламованих "прогресивних" онлајн крсташа. 

Све је почело када је Руска амбасада на Твитеру објавила слику прекрижене ЛГБТ заставе, са поруком: "Породица је најважнија. Породицу чине мушкарац, жена и дете".

"Хомофобична објава због које су људи побеснели", оценио је канадски портал "Дејли хајв", а коментар је стигао и од  Министарства спољних послова Канаде.

"Русија је поново изабрала да промовише мржњу. Ово је апсолутно неприхватљиво и за тако нешто нема места у Канади. Овде смо слободни да волимо кога изаберемо. Наша влада ће се увек борити за права ЛГБТ особа, овде и широм света", наводи се у писаном саопштењу.

Украјински канадски конгрес, организација која представља украјинску заједницу у Канади, била је толико "погођена" овом објавом Руске амбасаде да је позвала премијера и министарку спољних послова Канаде да протерају руске дипломате.

"Руска амбасада у Канади већ дуго се бави ширењем мржње", написали су на Твитеру. "Необјашњиво је да Мелани Жоли и Џастин Трудо и даље одбијају да протерају било кога од руских дипломата."

Одговарајући на бројне нападе, Амбасада је поручила да личне склоности нису исто што и људска права. 

"Канада и друге државе које подржавају неолибералну агенду намерно искривљују стварност мешајући концепте индивидуалних сексуалних оријентација и универзалних људских права."

Бесна је била и министарка спорта Паскал Сент-Онж, која је поручила да "руска хомофобна пропаганда није добродошла у Канади".

"Поступање са ЛГБТ особама у Русији је срамно и представља напад на основна људска права", написала је Сент-Онж на Твитеру.  

Одговор је стигао убрзо, праћен сликом царске породице Романових. 

"Госпођо, уз дужно поштовање према вашем мишљењу, хоћете ли, молим вас, да истражите и објасните како сте дошли на овај свет?", написала је Амбасада Русије.

Иначе, Паскал Сент-Онж је прошле године именована за Министарку спорта, као и министарку одговорну за Агенцију за економски развој у региону Квебека, чиме је постала прва лезбејка на позицији савезног министра, поручивши да жели да се придружи напорима либералне владе да "Канаду учини равноправнијом и инклузивнијом".

Не може традиционализам, али може нацизам 

Кад говоримо о доследности инклузије у Канади, најбоље сведочи чињеница да су бројни сарадници нациста и чланови "одреда смрти" нашли своју "мирну луку" управо у овој земљи. 

Истраживање које су спровеле канадске јеврејске групе показало је да се више од две хиљаде припадника злогласне дивизије "Галиција" настанило у Канади после Другог светског рата, на захтев британске владе, о чему је извештавао центар "Симон Визентал". 14. Вафен гренадирска дивизија СС-а, познатија као "Галиција", била је састављена од украјинских ултранационалиста и борила се на страни нациста. 

Поред тога, Канада је угостила и хиљаду сарадника нациста из балтичких држава. 

Један од извештаја "Џерузалем поста" који се бави осумњиченим ратним злочинцима оценио је да је Канада скоро па "блажено уточиште за нацисте".

И не само да ратни злочинци блажено уживају сва људска права у толерантној Канади, него се они и овековечују кроз различита обележја. 

Тако се у шетњи можете налетети на споменик Роману Шухевичу, украјинском екстремном националисти који је сарађивао са нацистима током Другог светског рата и сматра се одговорним за смрт десетина хиљада људи, укључујући Пољаке, Јевреје, Белорусе, Русе, па чак и друге Украјинце. 

У близини овог споменика налази се још једно обележје посвећено припадницима поменуте "Галиције".

Јеврејске и пољске групе у Канади деценијама позивају на уклањање споменика, али без успеха. 

Фотографије Шухевича и озлоглашеног Степана Бандере могу се наћи у украјинским културним и друштвеним центрима широм Канаде, јер су они хероји међу украјинским ултранационалистима, како у Украјини, тако и у дијаспори.

Kристија Фриленд, заменица канадског премијера, "ухваћена" је са бандеровским обележјима и слоганима, али из њеног кабинета нису се удостојили да одговоре на упите канадске штампе.

Ваљда је једини прави одговор у томе да је Канада земља где су "сви слободни да воле кога изаберу", па макар то били и ратни злочинци. 

image