Русија

Путин и Ли Ђијанг: Следећи сусрет представника влада Русије и Кине у Москви

Председник Русије одржава састанак са премијером државног савета Кине Ли Ђијангом
Путин и Ли Ђијанг: Следећи сусрет представника влада Русије и Кине у Москви© Tanjug/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Програм који су потписали председници Русије и Кине о продубљивању односа свеобухватног партнерства и стратешке интеракције поставили су нове задатке и дугорочне оријентире руско-кинеских веза, оценио је председник Русије Владимир Путин на састанку са премијером Државног савета Кине Ли Ђијангом.

"Драго ми је да смо се срели како бисмо разговарали о актуелним питањима наше билатералне сарадње", рекао је руски председник на почетку састанка.

Односи Русије и Кине почивају на чврстој основи добросуседства, једнакости, узајамног поштовања и подршке, а такав стратешки правац је у складу са исконским интересима руског и кинеског народа, навео је Путин.

Захвалио је на пажњи коју кинеске власти пружају јачању сарадње, нарочито у трговинско економској сфери, која је на до сада невиђено високом нивоу.

Кључна сфера сарадње је, према његовим речима, енергетика, јер је Русија поуздани увозник енергената за кинеску економију која је у успону, навео је Путин.

Прошле године је, према Путиновим речима, достигнут рекордни ниво испоруке руске нафте, гаса и угља "пријатељској Кини".

Руски председник је истакао и да се развија сарадња у најразличитијим областима попут индустрије, укључујући и аутомобиле, технологији, иновацијама, свемиру, нуклеарној енергији и изградњи путева.

"Повећавамо трговински промет у пољопривредном сектору, а јачају и хуманитарне везе", додао је Путин.

Наредни сусрет шефова влада Русије и Кине ће се одржати у Москви, поручио је Путин на састанку са премијером Државног савета Кине и додао да Русија очекује његов долазак.

Редовни сусрети шефова влада Русије и Кине су доказали ефикасност, између осталог и у реализацији споразума који су постигнути на највишем нивоу, указао је руски председник.

image