Русија

Путин стигао у Харбин: Очекује се отварање руско-кинеског ЕКСПО-а

Путин ће сумирати резултате државне посете одговарајући на питања новинара
Путин стигао у Харбин: Очекује се отварање руско-кинеског ЕКСПО-а© Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Tanjug

Председник Русије Владимир Путин допутовао је у Харбин, други град који посећује у оквиру државне посете НР Кини.

Очекује се, како пишу руски медији, да ће тамо отворити 8. Руско-кинески ЕКСПО и 4. руско-кинески форум о међурегионалној сарадњи.

Како пише TАСС, томе је претходио изузетно напоран дан у кинеској престоници, Пекингу, где је Путин одржао неколико рунди разговора са кинеским председником Си Ђинпингом.

Двојица лидера разговарала су, не само о читавом спектру руско-кинеских односа, већ и о најхитнијим питањима са међународног дневног реда.

Шефови Русије и Кине учествовали у церемонији потписивања документа и дали заједничку изјаву. Након овога, одржан је свечани пријем у част председника Русије. Путин и Си Ђинпинг присуствовали су и гала концерту поводом 75. годишњице успостављања дипломатских односа Русије и Кине и отварања Руско-кинеске године културе. 

Путин се у Пекингу састао и са премијером Државног савета Народне Републике Кине Ли Ђијангом.

У име председника Кине, Путина ће у Харбину пратити Сијев заменик Хан Џенг.

Након церемоније отварања Руско-кинеског ЕКСПО-а и Форума међурегионалне сарадње, Путин ће разгледати изложбу.

Шеф руске државе посетиће цркву Покрова Пресвете Богородице и положити венац на Споменик совјетским војницима погинулим у борбама за ослобођење Кине.

У поподневним часовима, председник ће посетити Политехнички универзитет у Харбину, где ће се састати са студентима и наставницима Политехничког универзитета. Путин ће сумирати резултате државне посете одговарајући на питања новинара из "Кремљанског базена".

image