Русија

Путин стигао у Кину: Прва посета иностранству од реизбора

Након слетања руског лидера је у Пекингу дочекала делегација кинеских званичника и у његову част постројена је свечана гарда

Председник Русије Владимир Путин допутовао је у Пекинг у своју прву посета иностранству од реизбора и ступања на дужност.

Након слетања руског лидера је у Пекингу дочекала делегација кинеских званичника и у његову част постројена је свечана гарда.

Државна посета ће трајати два дана и одвијаће се у две етапе: 16. маја Путин ће боравити у Пекингу, а 17. маја посетиће Харбин, административни центар провинције Хеилонгђанг.

Састанак Путина и кинеског председника биће одржан у ужем и проширеном формату. Након преговора на високом нивоу, стране ће потписати низ споразума и докумената, а лидери планирају да усвоје заједничку изјаву и разговарају са новинарима.

Програм првог дана биће веома интензиван, најважнија је комуникација између лидера, истакао је помоћник председника Руске Федерације Јуриј Ушаков.

Он је, такође, навео да није случајно да ће Путин отпутовати у Пекинг тачно 10 дана након инаугурације, јер је и председник Си прошле године дошао у Русију тачно 10 дана после званичног устоличења.  

Председник Русије Владимир Путин и кинески лидер Си Ђинпинг у Пекингу ће разговарати о Украјини, Блиском истоку, ситуацији у Азији, и кинеској иницијативи "Један појас, један пут", сарадњи у оквиру УН и БРИКС-а, а најбитнији разговори очекују се 16. маја на неформалним састанцима, открио је данас помоћник руског председника Јуриј Ушаков у разговору са медијима.

Кинеска делегација припремила је велики број докумената који би требало да буду потписани током посете, а велики број њих, како је открио, биће комерцијалног карактера. Када је реч о међувладиним документима, очекује се да ће бити потписано 11 нових. Најављено је и потписивање међурегионалних споразума.

image