Русија

Путинова посета Кини: Од посете цркви Покрова Пресвете Богородице до руковања са роботом

Руски председник састао се са кинеским потпредседником владе Хан Џенгом, који је честитао Владимиру Путину поновни избор за председника Руске Федерације
Путинова посета Кини: Од посете цркви Покрова Пресвете Богородице до руковања са роботом© Михаил Метцель / РИА Новости

Руски председник Владимир Путин положио је цвеће на споменик совјетским војницима погинулим у борбама за ослобођење североисточне Кине у Харбину, другом граду који посећује за време државне посете НР Кини.

Руски лидер је дан раније стигао у Харбин из Пекинга у оквиру дводневне државне посете Кини.

Путин је отворио 8. Руско-кинески ЕКСПО и 4. руско-кинески форум о међурегионалној сарадњи, а посетио је и цркву Покрова Пресвете Богородице у Харбину, једини православни храм у којем се и даље врше богослужења.

Председник Русије је посетио и Политехнички универзитет у Харбину, где је разговарао са студентима, а претходно се руковао са изложеним роботом. Председник се потписао и оставио поруку у књизи почасних гостију универзитета.

Током разговора са студентима Путин је поручио да је сарадња Москве и Пекинга у областима науке и образовања један од приоритета у свеобухватним руско-кинеским односима.

Харбин је административни центар североисточне кинеске провинције Хеилонгђанг. Укупно у овом региону постоји 36 војних спомен-обележја, подигнутих у знак сећања на совјетске војнике који су погинули током ослобађања североисточне Кине од јапанских освајача у августу-септембру 1945. године.

Осим споменика на Тргу Хонгбо, у границама града Харбина постоји још једно меморијално место - војни гробови на гробљу Хуангшан.

  • 17. мај 2024 • 14:23

    14:23

    Путин: Тренутно не планирамо да заузмемо Харков

    "Руска војска тренутно не планира да заузме Харков", казао је Путин на конференцији за новинаре у Кини одговарајући на питање какви су планови Москве по питању Харкова.

    Русија постиже резултате у биткама у Харковској области, прецизирао је председник Руске Федерације.

    Опширније прочитајте овде.

  • 11:41

    Русија и Кина ће створити могућности и формате за заједнички рад у хуманитарној сфери, нагласио је руски председник.

    "Створено је добро окружење за сарадњу у пограничним регионима Руске Федерације и Кине, укључујући и на свакодневном нивоу", указао је.

  • 11:39

    Морам још да радим на себи, самокритичан однос је предуслов за успех, изјавио је Путин.

    Један од студената признао је да му је Путин узор и да су га његова упорност и далековидост увек инспирисали.

    С тим у вези, студент је питао Путина како успео да развије те особине.

    "Не знам, тако је испало. Чини ми се да мени, као и многима, много тога фали. Морам још да радим на себи. А могуће је да сам сада одговорио на ваше питање, јер, када је човек самокритичан и сматра да мора још много тога да учини и да пуно ради на себи, тада вероватно и постиже успех. И вама исто то желим", одговорио је Путин студенту.

  • 11:28

    Кинески председник Си Ђинпинг дан раније ме је почастио пекиншком патком и била је веома укусна, рекао је руски председник, одговарајући на питање која кинеска јела највише воли.

    "Добро је да особа која ради у свемиру размишља о храни. Пушкин је рекао: 'Можете да будете паметни и да размишљате о лепоти својих ноктију", нашалио се Путин .

    Председник Русије је додао да је кухиња било ког народа део његове културе, а заправо нема толико великих светских кухиња.

    "Кинеска кухиња је једна од њих. Могу да кажем оно што знам, али то се зна у целом свету. Јуче ме је мој пријатељ и председник НР Кине почастио пекиншком патком. Искрено да вам кажем, тамо су била два комада, мислим да ћу појести само једно. Али нисам могао да одолим да не поједем друго. Било је превише укусно", рекао је Путин.

  • 11:06

    Русија и Кина удруженим напорима могу много тога да учине у сфери високотехнолошких области, поручио је Путин.

    Он је напоменуо да је у блиској будућности планирано још много мегапројеката, који су по свом обиму превазилазе све у свету.

    Како је навео, руски и кинески научници тренутно раде на решењима која ће омогућити да се радикално смање емисије угљеника.

    "Русија и Кина пуно раде у области очувања природе, заштите биодиверзитета и борбе против климатских промена. Сарадња Москве и Пекинга у области науке и образовања једна је од приоритетних праваца читавог комплекса руско-кинеских односа свеобухватног партнерства", подвукао је председник.

    Према његовим речима, Русија остаје лидер у бројним правцима у области свемиру, укључујући и у развоју нуклеарних мотора.

    "Изгледи за сарадњу Москве и Пекинга у космичкој сфери су безгранични, као и сам космос, постоје планови за истраживање Месеца", нагласио је.

  • 10:56

    Руски председник је истакао да су САД увеле санкције кинеским електричним аутомобилима јер су постали бољи.

    "Свет је данас постављен на такав начин да се понекад јављају ситуације везане за нелојалну конкуренцију. Недавно су Американци увели санкције кинеским електричним аутомобилима. Зашто? Зато што су кинески аутомобили постали бољи, ето зашто. Нема другог разлога. То је пример нелојалне конкуренције", оценио је Путин.

  • 10:45

    Путин са студентима: Настојаћемо да проширимо размену студената, уговори већ потписани

    Руски председник је додао да интензивне академске размене између Русије и Кине омогућавају комбиновање најбољих традиција и искуства руских и кинеских инжењерских школа.

    Како је напоменуо, тренутно 50.000 кинеских држављана студира у Русији, а око 16.000 Руса студира у Кини.

    "Настојаћемо да проширимо размену студената. Многи партнерски уговори су већ потписани", прецизирао је председник.

  • 10:36

    Путин: Више од 1.500 руских и кинеских студената заједно ће студирати напредне програме

    Један од важних показатеља сарадње Русије и Кине у области образовања и науке биће заједнички образовни центар са Санкт Петербуршким државним универзитетом и Харбинским политехничким универзитетом, рекао је руски председник Владимир Путин.

    Председник је напоменуо да ће више од 1.500 руских и кинеских студената заједно студирати напредне програме из математике, физике и хемије.

    Путин је напоменуо да је учење страног језика врата у нови свет и нову културу.

    "Када говорите језик, разумете душу народа", нагласио је.

    Како је додао, руски и кинески студенти не само да учествују у размени студената, већ и активно учествују у волонтерским пројектима, чиме се развијају односи између двеју земаља.

  • 10:29

    "Блумберг": Јачање веза између Русије и Кине изазива забринутост Запада

    Јачање веза између Русије и Кине изазива забринутост на Западу, пише "Блумберг".

    Како се наводи, економске, војне и политичке везе између две државе су само ојачале.

    Русија и Кина настоје да униште бар део светског поретка који је успоставила Америка после Хладног рата, наводи америчка агенција и додаје да то све више забрињава демократске лидере од Вашингтона до Токија.

    Подсетимо, Путин је претходног дана истакао да односи Русије и Кине нису усмерени ни против кога.

  • 10:16

    Путин са кинеским и руским студентима и наставницима Харбинског политехничког универзитета

    Драго ми је што имам прилику да посетим Политехнички универзитет у Харбину и да се сретнем са студентима и професорима, рекао је руски председник обраћајући се кинеским и руским студентима, као и наставницима Харбинског политехничког универзитета.

    "Научно-образовна сарадња заузима један од приоритета у руско-кинеском партнерству", истакао је руски председник.

    Како је истакао, током пандемије дошло је до смањења размене студената између Руске Федерације и Кине, али је сигуран да ће број студената у земљама расти у будућности.

image