Русија

Кремљ о Блинкеновој изјави: Неспретно и грубо

Портпарол Кремља кратко се осврнуо на изјаву америчког државног секретара САД који је, како преносе медији, изјавио да Америка, упркос званичном саучешћу, не жали због смрти иранског председника
Кремљ о Блинкеновој изјави: Неспретно и грубоGetty © Anadolu / Contributor

Изјава америчког државног секретара Ентони Блинкена да ирански народ и цео свет имају корист од тога што је председник Ирана Ебрахим Раиси погинуо је "неспретна и груба изјава", оценио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Знате, ја још нисам видео у оригиналу ту изјаву. Тешко је поверовати у то да би дипломата, тим пре тако истакнути високи председник такве земље као што су САД, могао да, дипломатски речено, да тако неспретну изјаву, која је у суштини груба изјава према целом народу", поручио је Песков.

Русија се придржава међународног права и у свемиру

Коментаришући тврдње Вашингтона да је Русија лансирала сателит у земљину орбиту који би могао да буде оружје, из Кремља данас кажу да се Москва држи свих до сада постигнутих споразума и да не крши међународно право.

"Више пута смо се залагали за забрану лансирања било каквог оружја у свемир. Нажалост, ове наше иницијативе су одбијене, а одбиле су их и Сједињене Америчке Државе", поручио је Песков.

Претходног дана, Савет безбедности УН одбио је да усвоји резолуцију коју је предложила Русија, а која има за циљ забрану ширења оружја у свемиру. 

Против руског предлога резолуције иступили су САД, Француска, Велика Британија, Јапан, Словенија, Република Кореја и Малта. Швајцарска је била уздржана.

Ситуација у свету напета, али Запад одбија дијалог

Песков је још поручио да је ситуација у свету напета и да захтева детаљан разговор како би се пронашао излаз из ове ситуације, али да колективни Запад то одбија.

Како је појаснио, дијалог одбијају кључни играчи.

Москва признаје Палестину као државу

Русија признаје Палестину, потврдио је портпарол Кремља након вести да су Норвешка, Ирска и Шпанија данас саопштиле да су признале Палестину као независну државу.

"Руска Федерација је наследница Совјетског Савеза. Совјетски Савез је већ у завршној фази свог постојања признао државу Палестину. И то се апсолутно поклапа са релевантном резолуцијом Савета безбедности УН и приступом који се заснива на принципу две државе. Дакле, ми смо правни наследници Совјетског Савеза и настављамо са својим доследним и отвореним ставом по том питању", изјавио је данас Песков. 

Палестину као државу претходно су, подсетимо, признале и Шведска (2014. године) и данашњих осам чланица ЕУ - Бугарска, Кипар, Чешка, Мађарска, Малта, Пољска, Румунија и Словачка, које су то учиниле 1988, још пре уласка у Унију. 

image