Русија

Запорошка нуклеарка изгубила контакт са јединим преосталим далеководом

Контак је изгубљен због кратког споја а то поново указује на изузетно несигурну нуклеарну безбедност и сигурност у Запорошкој нуклеарној електрани током сукоба, нагласио је генерални директор ИАЕА-е
Запорошка нуклеарка изгубила контакт са јединим преосталим далеководомwww.globallookpress.com © Andrei Solomonov

Запорошка електрана је данас поподне изгубила контакт са јединим преосталим далеководом, навео је генерални директор Међународне агенције за нуклеарну енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси.

Контакт са јединим преосталим далеководом је изгубљен због кратког споја, а то значи да нуклеарка зависи само од једне резервне линије, наводи се у објави ИАЕА-е на Иксу.

Нестанак струје поново указује на изузетно несигурну нуклеарну безбедност и сигурност у Запорошкој нуклеарној електрани током сукоба, нагласио је генерални директор ИАЕА-е.

Прес-служба станице је саопштила да је искључен далековод "Днепровскаја", а станицу је напајала линија "Ферославнаја" и да није било претњи кршења безбедности.

Нуклеарна електрана Запорожје налази се на левој обали Дњепра у близини града Енергодара. Ово је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју блокова и инсталисаној снази - станица има шест агрегата снаге гигавата. Од октобра 2022. године, нуклеарна електрана је под контролом руске војске, а у њој бораве и представници ИАЕА. Међутим, украјинска војска је више пута нападала нуклеарку.

Руско Министарство спољних послова позвало је светску заједницу да реагује на чин нуклеарног тероризма кијевског режима.

"Колико још пута Оружане снаге Украјине треба да нападну Запорошку нуклеарну електрану да Запад и монструм Зеленски, којег су одгајили, престану да понављају овај смртоносни чин?", поручили су из руског министарства.

Украјина гранатирањем Запорошке електране ствара претњу по нуклеарну безбедност, рекао је раније руски председник Владимир Путин, наводећи да нико на Западу не говори да је кијевски режим одговоран за нападе.

"Кијев стално наводи да нуклеарку Запорожје гранатира Руска Федерација. Јесу ли они полудели? У електрани су руске трупе", рекао је председник Путин.

image