Русија

МО Русије упозорава: Кијев тражи гас-маске, што указује на планове за употребу хемијског оружја

Пентагон развија нову и модернизује постојећу несмртоносну хемијску муницију, укључујући и тенковску, рекао је начелник снага за радијациону, хемијску и биолошку заштиту Оружаних снага Русије Игор Кирилов
МО Русије упозорава: Кијев тражи гас-маске, што указује на планове за употребу хемијског оружја© Stringer/Anadolu via Getty Images

Украјина тражи противотрове и гас-маске у превеликим количинама, што указује на планове да употребе токсичне супстанце, изјавио је начелник снага за радијациону, хемијску и биолошку заштиту Оружаних снага Русије Игор Кирилов.

"Забележени су бројни случајеви употребе иритирајуће супстанце хлоропикрина од стране украјинске војске. Слични инциденти догодили су код Доњецка, Богдановке, Горловке, Кремене и Артјомовска. Први пут, хлоропикрин су употребили украјински неонацисти 2. маја 2014. године током опсаде Дома синдиката у Одеси", објашњава Кирилов.

Како додаје, Оружане снаге Украјине употребиле су отровну супстанцу БЗ против руског војног особља у августу 2022. и цијановодоничну киселину у фебруару 2023. године.

Осим тога, Пентагон, како каже, развија нову и модернизује постојећу несмртоносну хемијску муницију, укључујући и тенковску.

Организација за забрану хемијског оружја у потпуности под контролом Запада 

Кирилов је додао да су активности Организације за забрану хемијског оружја (ОПЦВ) данас у потпуности под контролом Запада и имају за циљ обрачунавање политичких рачуна, укључујући и Русију.

"Говорећи о политици 'двоструких стандарда' ОПЦВ, желим још једном да подсетим на потврђене чињенице о употреби кијевског режима токсичних супстанци (аналози једињења Табун, БЗ, цијановодонична киселина), као и  хемикалија (ЦС, хлоропикрин, хлороацетофенон). Сви потребни докази су достављени Техничком секретаријату, али никада нисмо добили садржајан одговор", указао је.

Штавише, како је додао, уз средства из буџета организације, спроведено је неколико курсева о истраживању хемијских инцидената, посебно за Украјину.

Према његовим речима, у Словачкој су организоване специјалне вежбе о руковању токсичним материјама и узорковању у реалним условима уз учешће украјинских представника, што још једном уверава да је ОПЦВ у њеном садашњем облику под контролом Запада.

Кирилов је нагласио да Запад данас делује по "добро уходаној шеми дискредитације", чија је сврха да лиши Руску Федерацију права да гласа у ОПЦВ, као и могућност да буду бирани и обављају функције у њеним извршним органима, као што је раније урађено у вези са Сиријом.

"Пракса истрага ОПЦВ о хемијским инцидентима у Сирији 2018. године, када је главни доказ било сведочење Белих шлемова које спонзорише Запад, сугерише да такве истраге неће бити транспарентне и непристрасне у будућности", нагласио је Кирилов.

Он је подсетио да је у новембру 2023. Русија избачена из извршног савета ОПЦВ и да је уместо тога укључила Украјину, Пољску и Литванију.

Кирилов је нагласио да ОПЦВ "не примећује" да Сједињене Државе и даље складиште високо токсичне реакционе масе у објектима за уништавање хемијског оружја.

image